Uşak’ta geçtiğimiz hafta 7 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti. Menenjit nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen 7 yaşındaki çocuğun ardından, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sisteme benzer vakalar düşüp düşmediğini daha yoğun bir şekilde kontrol etmeye başladı. Kentte menenjit vakalarına karşı yeterli duyarlılık oluşmazken, konuyla ilgili yetkililerin aileleri de tam anlamıyla uyarmamış olması da ayrıca düşünülmesi gereken bir nokta olarak dikkat çekti. Peki menenjite karşı nasıl önlem alınmalı? Ailelerin menenjitten korunmaları için yapmaları gerekenler nedir? Konuyla ilgili görüştüğümüz Uşak’taki çocuk hastalıkları uzmanları, şu bilgileri paylaştı:
Menenjit, meningokok bakterisiyle oluşuyor?
Menenjit hastalığı, her yaştan bireyde görülebilen bir rahatsızlık olarak dikkat çekiyor. Menenjitin insan vücudunda yer etmesinin nedeni meningokok adı verilen bakteri. Meningokok bakterisi vücuda girdiğinde, beyin dokusu ve omurilik iltihaplanması gelişiyor ve çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Menenjitten korunma için aşı yaptırılmalı!
Sonu ölüme kadar giden bu hastalıkla mücadele etmede, en önemli noktalardan biri korunma ve bunun için de aşı yaptırma. Menenjit aşısı Uşak’ta çocuk hastalıkları alanında uzman bir doktor tarafından yazılabiliyor ve eczanelerden ücret karşılığı temin ediliyor. Bunun dışında özel sağlık kurumlarında da ücretli olarak yapılabilen bir aşı. Bebek ve çocuklarda 2 doz ve tek doz olan 2 farklı aşıyla menenjitten korunmak mümkün. Yetişkinlerde ise tek doz aşı yeterli olabiliyor.
Devlet aşı maliyetini karşılamıyor ve aileler bu nedenle zorlanıyor!
Edindiğimiz bilgilere göre devlet, menenjit aşısının da aralarında bulunduğu bazı aşıları karşılamıyor. Yaptığımız bir hesaplamaya göre menenjit aşısı için ailelerin ayırması gereken toplam bütçe 5 bin TL ile 6 bin TL aralığında. Fakat böylesine önemli bir konuda kamunun kaynak ayırmaması dikkat çekiyor. ALİ ARASLI