Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir süredir eksikliği hissedilen ürojinekoloji polikliniği hizmet vermeye başladı ve burada bir açıklama yapan Başhekim Doç. Dr. Tarık Acar, hastanenin eksiklerin zamanla tamamlanacağını ve bugün açılışı yapılan birimin kentteki önemli bir ihtiyaca yanıt vereceğini ifade etti.
UŞAK İL SAĞLIK MÜDÜRÜ'NÜN KATILIMIYLA AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİ
Uşak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Hasan Mollahüseyinoğlu, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Tarık Acar ve hastane yönetiminin katılımıyla gerçekleştirilen açılışta, söz konusu birimin kentteki önemli bir eksikliği gidereceği ortaya kondu. Ürojinekoloji polikliniğinde hizmet verecek olan Doç. Dr. İrem Şenyuva, kadınlarda sıkça görülen pelvik taban bozuklukları, idrar ve büyük abdest kaçırma, rahim ve idrar torbası sarkması gibi sorunlara yönelik hizmet verileceklerini açıkladı. Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Tarık Acar, yeni açılan ürojinelokoji polikliniğinin bölgedeki çok ciddi bir ihtiyaca yanıt vereceğini ifade etti. Doç. Dr. Acar, “Ürojinekoloji Polikliniği’nin, bölge halkının sağlık hizmetlerine erişimini güçlendirmesi bekliyoruz. Burada görev alan değerli hocalarımıza ve tüm sağlık çalışanlarımıza kolaylık diliyoruz. Her zaman yanlarında olacağız ve hastanemizin diğer birimlerinde de eksik gördüğüm noktalar için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” dedi.
UŞAK'TA KADINLARIN EN SIK KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR NELER?
Doç. Dr. İrem Şenyuya, burada bazı bilgiler verdi ve 2022 yılı verilerine dayandırdığı açıklamasında, kadınlarda %38-49 idrar kaçırma rahatsızlığının gözlendiğini ve bunu yüzde 15’le gaz ve büyük abdest kaçırmanın takip ettiğini ifade etti.
Yüzde 5 oranında rahim veya idrar torbası sarkması görüldüğünü aktaran Doç. Dr. Şenyuva, göbek altında bulunan pelvik taban kaslarının dışkılama işlemini doğru şekilde yapamama hali olarak bilinen ve bilimsel olarak “pelvik taban disfonksiyonları” şeklinde açıklanan duruma değindi. Doç. Dr. Şenyuva, bu durumun yaşlanma, gebelik ve doğum, sigara, obezite, kabızlık ve kronik hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıktığını belirterek, “Bu tür sorunlar, sosyal izolasyon, bakım ihtiyacı, cinsel işlev bozuklukları, depresyon ve hijyen problemlerine bağlı üriner enfeksiyonlara yol açabiliyor” dedi.
PELVİK KASLARININ GÜÇLENMESİ İÇİN FİZİK TEDAVİ
Poliklinikte hastalara diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, pelvik taban fizik tedavisi, tıbbi ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanacağını kaydeden Doç. Dr. Şenyuva, ayrıca tedavi sürecinin bir parçası olarak kurulan ‘Pelvik Taban Ünitesi’nde hastalara rehabilitasyon hizmeti de sunulduğunu vurguladı.
UŞAKLI KADINLAR, DENİZLİ, AFYONKARAHİSAR, MANİSA VE İZMİR'E GİTMEYE GEREK DUYMAYACAK
Söz konusu poliklinik kentteki bir ihtiyacı ortadan giderdi ve tedavi olmak için İzmir, Manisa, Afyonkarahisar ve Denizli gibi illere gitmek zorunda kalan Uşaklı kadınların burada bakımlarının yapılmasının da önünü açtı. Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ürojinekoloji Polikliniği'nin Uşak'ın yanı sıra; Gediz, Simav, Selendi, Kula, Çivril, Sandıklı, Hocalar ve Pazarlar gibi çevre illere bağlı ilçelere de hizmet vermesi bekleniyor.