Ramazan Bayramı’nın 30 günlük oruç sürecinin ardından başladığını ve ibadetleri yerine getirenlerin bayramı bir ödül olarak düşünüp ölçüyü kaçırabildiğini aktaran Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Diyetisyen Erol Aktay, değişen beslenme düzeninin sindirim sisteminde rahatsızlıklara yol açabileceğini belirterek, yakın mesafelere yürüyerek gidilmesini tavsiye etti. Özellikle ilk günlerde yeme alışkanlıklarının dikkatle düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Aktay, bayram sabahına hafif bir kahvaltıyla başlanmasını önererek, yemek miktarının bir anda artırılmasının mideyi zorlayabileceği uyarısı yaptı. Kızartma ve kavurma gibi ağır yemeklerin yerine sebze, meyve ve kuru baklagillerin daha fazla tüketilmesini öneren Aktay, sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini ve bunların günlük hayatta da çok fazla tercih edilmemesini önerdi. Aktay, az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmekle yapılan dengeli bir kahvaltının daha sağlıklı olduğunu hatırlattı.
SÜREKLİ BAKLAVA VE BÖREĞE YÜKLENMEYİN!
Hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların ve meyvelerin tercih edilmesini öneren Aktay, “Gelenek olduğu için Ramazan Bayramı’nda baklava ve benzeri tatlılar çok fazla tüketiliyor. Bu nedenle her gün bu tür tatlıları tüketmek de doğru değil. Hatta mümkünse, bayramda bir ölçü belirleyin ve tatlı tüketimini en aza indirin. 3 dilim yerine 1 dilim baklava yiyin ve fazlasının zarar olmadığını asla unutmayın. En önemlisi de yemekleri yavaş yiyin ve mutlaka çiğneyerek ve tadını alarak tüketin. Aksi halde yediğinizin miktarı siz farkında olmadan artar” dedi.
UŞAK KÜÇÜK YER, ÇOĞU YERE YÜRÜYEREK GİDİLEBİLİR
Çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini hatırlatan Aktay, gün içinde ara öğünlerde kuruyemiş, komposto, ayran ve kefir gibi sağlıklı seçeneklerin tercih edilmesini önerdi. Aktay, bu tür ürünlerin de günlere göre ayarlanmasını ve her gün benzer ürünlerin tüketilmemesini de önemle vurguladı. Bayram boyunca yapılacak kısa yürüyüşlerin ise hem sindirime yardımcı olacağını hem de genel sağlığı destekleyeceğini aktaran Erol Aktay, şöyle konuştu: "Yakın mesafelere yürüyerek gidilebilir ve bu sayede sindirim kolaylaşır. Yedikleriniz de sizleri rahatsız etmez ve daha konforlu bir bayram geçirmiş olursunuz". Öte yandan Uşak'ta gidilecek olan ortalama mesafe yürüyerek maksimum 30 dakika içinde kat edilebiliyor. Fakat günlük hayatın içindeki otomobil kullanma alışkanlıkları bu durumun önünü geçiyor.