Sağlık

Omuz sıkışmasını önemsemeyenler çok büyük sorunlar yaşabilirler

Baş üstü iş yapanlar ve bazı sporcularda 40 yaş sonrasında görülen omuz sıkışması, tedavi edilmezse ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bu konuda uzman olan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rodi Ertoğrul, önemli uyarılar yapıyor...

Abone Ol

40 yaş ve üzerindeki hastalarda sık görülen omuz sıkışması, tedavi edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve bu konuda uzmanlar, baş üstü aktivite gerektiren sporları yapanlar ve bu tür mesleklerle uğraşanları önemle uyarıyorlar.

OMUZLARDA YAŞANAN AĞRILAR HAYATI ÇEKİLMEZ KILIYOR

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rodi Ertoğrul, omuz sıkışma sendromunun genellikle 40 yaş ve üzerindeki hastalarda görüldüğünü, hastalığın, baş üstü aktivite gerektiren sporlar ve mesleklerle ilgilenen kişilerde daha yaygın olduğunu belirtti. Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ertoğrul, omuz sıkışma sendromuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ertoğrul, omuzda yaşanan ağrıların, pek çok kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebildiğine dikkati çekerek, çoğu vakada sorunun cerrahi müdahale olmadan tedavi edebileceğini aktardı. Omuz sıkışma sendromunun genellikle 40 yaş ve üzerindeki hastalarda görüldüğünü belirten Ertoğrul, "Bu hastalık, baş üstü aktivite gerektiren sporlar ve mesleklerle ilgilenen kişilerde daha yaygındır. Hastalar gece ağrıları, omuzda ağrı, kıyafet giyerken zorluk gibi şikayetlerle bize başvururlar." ifadelerini kullandı. Tedavi sürecinde genellikle cerrahi müdahale yapılmadığını anlatan Ertoğrul, hastaların çoğunun tedavi edilmediği için iyileşmediğini vurguladı.

FİZİK TEDAVİ VE STEROİD ENJEKSİYONU GEREKEBİLİR

Ertoğrul, tedavi için antienflamatuar ilaçlar kullanıldığını, fizik tedavi ve gerekirse steroid enjeksiyonlarının uygulandığını belirterek, omuz sıkışma sendromunun sebepleri arasında tendon ödemi, kas iltihaplanması ve kemik eğriliği yer aldığını kaydetti. Ertoğrul, şu değerlendirmelerde bulundu: "Tedavi için ilk aşamada ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanıyoruz. Eğer hastalık ilerlemezse, tedaviyle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Tedaviye yanıt alınamadığı takdirde, son çare olarak artroskopik kapalı cerrahi müdahaleyle sıkışıklık ve ödemli dokuları temizliyoruz."

PROFESYONEL SPORCULARDA DAHA HIZLI TEDAVİ SÜRECİ

Profesyonel sporcularda daha hızlı bir tedavi süreci gerektiğine işaret eden Ertoğrul, steroid enjeksiyonlarının erken dönemde ön plana alındığını ve fizik tedaviyle desteklendiğini kaydetti. Ertoğrul, "Sporcuların hızlı bir şekilde geri dönmesi için bu yöntemler etkili olabilir. Ancak tedavi edilmediğinde ilerleyen aşamalarda kas yırtıkları gibi daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Omuz sıkışma sendromu, erken dönemde tedavi edilmezse, uzun vadede daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor." ifadelerini kullandı.