Uşak’ın Eşme ve Ulubey ilçelerinde 1996’da altın yatağını tespit eden Eldorado Gold isimli Kanadalı şirket, bu işi TÜPRAG’a yaptırdı ve buradaki saha araştırmalarındaki sondaj programı 1998 ve 2002 arasında bitti. 2003’te ÇED olumlu raporu verilen Kışladağ altın madeni için aynı yıl ruhsat verildi ve bir yıl sonra da tesis kurma izni de peşinden geldi. TÜPRAG Metal Madencilik Firmasının açtığı Kışladağı altın madeni, siyasetçilerle kurduğu diyaloglarla da sık sık kamuoyunda yer aldı ve hemen her partiden 1’er avukatının olması da zaman zaman tartışmaları körükledi.

Uşak, Kütahya, Afyon ve Eskişehir'de ateşlenen doğalgaz kombilerinin faturadaki ateşi nasıl düşecek? Uşak, Kütahya, Afyon ve Eskişehir'de ateşlenen doğalgaz kombilerinin faturadaki ateşi nasıl düşecek?

Kışladağ Altın Madeniyle ilk teması kuran siyasetçi Ağır Milliyetçi Özkan Yalım’ın Belediye Meclis üyesi CHP’li Hasan Özgöbek’in madenin kuruluş aşamasında DSP Milletvekili olan Hasan Özgöbek’ti ve bazı gazeteler dönemin milletvekilini madenin sahibi gibi davranmakla eleştirmişti. Zaman içinde AK Parti Uşak Milletvekili seçilen Mehmet Altay’ın da madene yakınlığı sorgulanmış ve eleştiri sebebi olmuştu. Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’ın altın madeninin taşını taşıdığına yönelik eleştiriler de kamuoyunda sıkça yer aldı ve CHP’nin 2019’daki Belediye Başkan adayı Asım Kalelioğu bu eleştiriyi “Adam altın madeninin nakliyesini yapıyor çevreci kesildi” paylaşımıyla ifade etmişti.

ALTIN MADENİYLE İYİ DİYALOGLAR KURAN SON SİYASETÇİ YILMAZ TOZAN OLDU

Altın madeni siyasetten iş dünyasına bir çok paydaşını ekonomik anlamda ciddi noktalara taşıdı. İYİ Parti’nin Uşak Belediye Başkan Adayı ve bugün Uşak Belediyesi Başdanışmanı Muhammet Gür’ün 2024 yerel seçimlerinde kontenjan listesindeki Mert Okkaoğlu’nun babasına ait şirket de altın madeninin taşeronluğuna devam ediyor. Altın madeniyle iyi diyaloglar kuran son siyasetçi de Eşme ilçesinin su ve kanalizasyon hattını yaptırma vaadi alan CHP’li Belediye Başkanı Yılmaz Tozan oldu. Yılmaz Tozan, daha önce yaptığı açıklamalarda, altın madeni kurulduğu dönemde maden ve siyanür karşıtı eylemler yaptığını kendisi ifade etmişt.i

UŞAK İL GENEL MECLİSİ’NDEKİ CHP’Lİ ÜYELER ŞİMDİLİK DİK DURDU

Dün, Uşak İl Genel Meclisi’nde Kışladağ altın madeniyle ilgili çevre raporu, onaylanmak üzere Meclisin gündemine alındı. Fakat bu karar CHP’li üyelerin oylarıyla boşa çıktı. Uşak İl Genel Meclisi’nde Kışladağ Altın Madeni’yle ilgili çevre komisyonu raporu geri gönderildi. Önceki günlerde TÜPRAG Metal Madencilik firmasının işlettiği Kışladağı Altın Madeni’nde inceleme yapan İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu’nun raporunda siyanürün bölgeye zarar vermediğine dair ifadeler yer aldı. Bu duruma tepki gösteren İl Genel Meclisi Başkanı Kadir Uslu, raporun oylamaya sunulmamasını önerdi. Kadir Uslu’nun çıkışının ardından, CHP’li Ahmet Doğan da, siyanürle yapılan üretime tepki gösterdi. Ahmet Doğan, “Biz TÜPRAG’ın işlettiği altın madenine gittik ve burada Halkla İlişkiler Müdürü Hakan Ünal bize bir sunum yaptı. Siyanürü öyle bir anlattık ki çayı bırakıp siyanür içesim geldi. Bu raporu kabul edilemez ve bu madenin doğaya verdiği zarar ortadadır” dedi.