Anadolu Ajansı’nın fotoğraf ve video kayda aldığı Döğer Peribacaları, ilçede volkanik kayaçlardan oluşan etkileyici yapılarıyla dikkat çekerken, jeolojik yapıyla oluşması nedeniyle, bilim insanlarının yanı sıra; doğa ve tarih tutkunlarının uğrak noktalarından biri haline geldi.
ROMA DÖNEMİNE AİT MEZARLAR VAR
Döğer Peribacalarının bulunduğu bölge, Afyonkarahisar’ın jeolojik yapısıyla otaya çıktı ve sütun, pramidal sütun görünüşlü yer şekilleri, bölge için ayrı bir şans haline geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın aktardığı bilgilere, Afyonkarahisar ilinin jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları bulunuyor.
TURİZM KUŞAĞI YOLU İLE BİR BİRİNE BAĞLANIYOR
Kültür Bakanlığı’nın sitesindeki bilgilere göre Döğer Peribacaları için şu bilgiler aktarılıyor.
Peri bacalarının en yoğun olduğu bölgeler ise, İscehisar İlçesi’nin Seydiler Kasabası’ndan başlayarak İhsaniye İlçesi’nin Döğer Kasabası’na kadar uzanan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yaptırılan Turizm Kuşağı Yolu ile birbirine bağlanan güzergâh çevresinde görülüyor.
AFYONKARAHİSAR-ANKARA YOLUNDA OLDUĞU İÇİN ULAŞIM KOLAY
İscehisar İlçesi Seydiler Kasabası’nın içinde ve çevresindeki vadilerde irili ufaklı çok sayıda peri bacası bulunmaktadır. Afyonkarahisar-Ankara karayolunun kenarında bulunması nedeniyle ulaşımı kolay sağlanıyor. Bunun yanı sıra Karakaya Köyü’nün Veliler Mahalle’sinde, Ağın Dağı’nın eteklerindeki kaya yerleşimlerinin önünde, Çatağıl Köyü’ne 2 kilometre kala orman içinde bulunan Ornaş Kayalıkları civarında bol miktarda peri bacaları bulunuyor.