Hastaneye gidenlerin çoğunluğunda ishal, kusma ve baş ağrısı gibi semptomlar görülüyor. Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yetişkin ve Çocuk Acil Servisine günlük 2000 hasta gelip muayene oluyor. Benzer durum komşu Afyonkarahisar, Kütahya, Manisa ve İzmir gibi kentler için de geçerli. 

Kar yağışının olmaması nedeniyle hava kirliliği yoğunluğu hastalıkları da tetikliyor. Önümüzdeki hafta beklenen kar yağışıyla havanın biraz olsun temizlenmesi durumu da söz konusu olacak. 

Peki bu dönemde hasta olmamak için ne yapılması lazım. 

Aşırı çay ve kahve tüketimi de göz seğirmesini tetikliyor! Uşak Göz'den Uysal uyardı! Aşırı çay ve kahve tüketimi de göz seğirmesini tetikliyor! Uşak Göz'den Uysal uyardı!

İşte hasta olmamak için öneriler:

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Süheyla Yeldan Vatansever, hastalıklardan korunmak için önerilerde bulunuyor. 

Kış döneminde acil servise düşüren hastalıklara karşı şöyle mücadele edilmesi lazım;

BESLENME EN ÖNEMLİSİ

Çocukların abur-cuburdan ve fast-food türü beslenme tarzından, şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak tutulması gerekir. Et, balık, yumurta, baklagiller gibi protein kaynakları bağışıklık hücrelerinin yapımı için önemlidir. Özellikle C vitamini (portakal, mandalina, kivi, brokoli) ve A vitamini (havuç, aspanak) açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. 

YAŞA GÖRE YETERLİ UYKU ŞART

Uyku sırasında bağışıklık sistemi onarım ve yenilenme süreçlerinden geçer. Çocukların yaşlarına uygun (1-3 yaş: 11-14 saat, 3-6 yaş: 10-13 saat, 6-12 yaş: 9-12 saat) sürelerde uyuması bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde hayati öneme sahiptir. Yetersiz ve kalitesi uyku bağışıklığı zayıflatır. Uyku ortamı karanlık, sessiz ve rahat olmalıdır. 

MUTLAKA SPOR YAPIN

Fiziksel aktivite, kan dolaşımını artırarak bağışıklık hücrelerinin daha etkin çalışmasını sağlar. Stres seviyesini düşürerek genel sağlığı iyileştirir. Çocukların açık havada oynaması hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için faydalıdır. Çocukların günde en az 1 saat açık havada oyun oynaması sağlanmalı, yaşa uygun spor etkinliklerine katılmaları teşvik edilmelidir. 

TEMİZLİK HEM İMAMDAN HEM DE SAĞLIKTANDIR 

El hijyeni enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltır. Özellikle yemek öncesi, tuvalet sonrası ve dışarıdan geldikten sonra el yıkama alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır. El hijyeninin sağlanması, gün içerisinde ellerin yüze, gözlere ve ağıza götürülmemesi mikropların vücuda girişini engeller ve enfeksiyon riskini azaltır.  

SUYU YAZIN DEĞİL KIŞIN DA YETERİNCE TÜKETİN

Vücudun su dengesinin korunması, bağışıklık hücrelerinin etkin çalışması için gereklidir.  Çocuğun yaşına uygun miktarda su içmesi sağlanmalıdır. Su, toksinlerin vücuttan atılmasını ve bağışıklık hücrelerinin etkin çalışmasını destekler