Elazig Fırat üniversitesinde tüp ameliyatı olduğunu aktaran Özlem Özkulak, “Doktorum Doç. Dr Koray Karabulut kendisine de tekrar teşekkür ediyorum. Obezite ve sağlıklı yaşam etkinlikleri adı altında bir fuar planladık 23-24-25 Şubat tarihinde İzmir Gaziemir fuar alanında gerçekleşecek.ben şunu farkettim obezite ülkemizde ciddi bir sorun dünyada 6.siradayiz devlet obezite ile ciddi mücadele ediyor bu tür organizasyonlarla destek olmalıyız” dedi.
Tüp mide ameliyatı ile 55 kilo veren Özlem Özkulak: Tabii ki risk var. Bu korku yüzünden bir yıl kaçtım. Sonra şöyle düşündüm; Sağlığım da artık kötüye gidiyor ve geç kaldığım her gün ameliyattan daha büyük risk
Bu haftaki hikayemizin kahramanı, geçirdiği tüp mide ameliyatı sonrası, 110'dan 55'e düşerek kilosunun yarısını tartıda bırakan Özlem Özkulak. Bugün danışmanlık yaptığı projelerle, özellikle de sosyal sorumluluk projeleri ile adından övgü ile söz ettiriyor
Sevgili Özlem, okurlar için kendini tanıtır mısın?
1973 Uşak doğumluyum. Bir çocuk annesiyim. Reklam ve proje danışmanlığı yapmaktayım.
Obezite ameliyatı ile toplamda kaç kilo verdin?
110 kilo ile ameliyata girdim. 55 kilo verdim. Bir insan çıkmış gibi değil mi içimden? 56 bedenden 38 bedene düştüm.
Hatta kızımın kıyafetlerine el koyuyorum artık!
Ameliyata kadar hep fazla kilolu ama mutlu, kıpır kıpır, sempatik bir genç kadındın. İç dünyanda da dışarıdan göründüğü gibi yolunda mıydı işler?
Aslında uzun yıllar 50-55 kilo civarında idim. Bazı hormonsal sorunlar yüzünden hızla kilo aldım ve 4-5 yıl içinde 110 kiloya kadar çıktım. Hızla kilo alıyor olmam, beni çok panikletti ve çok yanlış yöntemlere başvurdum. İnternette gördüğüm takviye besinler, ilaçlar ya da neredeyse duyduğum her şeyi deneyerek zayıflamaya çalıştım. "Yanlış yöntemler" diyorum çünkü, kullandığım bazı takviyelerin -basında da takip etmişsindir- çok acı sonuçlarını da okudum.
NE GİYSEN YAKIŞMAZ...
Kendimle barışık bir insanım dediğin gibi. Ama içimde de fırtınalar kopmuyor değildi. Bir kere yıllarca alışık olmadığım bir kiloya çıkmışım, daha gençken biraz diyet biraz sporla verebildiğim birkaç kiloyu artık ne yapsam veremiyor olmayı kabullenemiyordum. Aktif olarak iş hayatının içinde olduğum için sağlığı bir kenara bırak, ne giysen yakışmaz. Giydiğin şeyler kısıtlı... Galiba ne kadar takmıyor görünsem de beni içten içe mutsuz ediyordu bu durum. Kilo vermeyi başaramayacağımı düşünüp daha çok yediğim günleri de unutmuyorum. Tabii bir de sağlık konusu var. Sağlık da sinyaller vermeye başlıyor bir süre sonra. Merdiven çıkamıyorsun, gece uykularını etkiliyor vesaire, vesaire...
'AĞLADIM BİLİYOR MUSUN?'
Kilolarla barışık olmak' koca bir yalan mı yani?
Kesinlikle koca bir yalan.. Başka çaren yok ki! Kabulleniyorsun bir süre sonra. Ama beni en çok korkutan şey şu oldu: Sıkı bir diyetle 2 ayda 10 kilo verdim ve uzun süre diyeti sürdürmeme rağmen kilo vermem durdu. O zaman umutsuzluğa kapılıp bıraktım. 2 ayda verdiğim 10 kiloyu, 1 ayda geri aldım. "İradem bu kadar zayıf olamaz" diye ağladım biliyor musun... Yani kiloyla barışık olmak gerçekten koca bir yalan!
Ameliyat zor karar. Hele de evlat sahibi isen. Nasıl göze aldın tüm riskleri? Üstelik farklı bir şehirde...
Ben Elazığ'da oldum ameliyatımı. Yaklaşık bir yıl bu konuyu araştırdım. Tabii risk var. Bu korku yüzünden bir yıl kaçtım diyebilirim. Ama şöyle düşündüm: Sağlığım da artık kötüye gidiyor ve fazla kilo yüzünden oluşabilecek rahatsızlıklar yüzünden de ameliyat olmak zorunda kalabilirim ve geç kaldığım her gün ameliyattan daha büyük risk. Ameliyata girerken elbette korktum, dediğin gibi bir çocuğum var. Ama sanırım bu tür ameliyatlarda doktor çok önemli. Bu konuda da çok ciddi araştırma yapmadan karar vermedim zaten.
'ÇABASIZ OLMAZ'
Ameliyattan sonra her şey güllük gülistanlık mı oluyor? Şöyle bir algı var çünkü, "Aman canım ameliyat olmuş işte..." Sanki senin hiçbir çaban yokmuş gibi bu süreçte. Gerçekten böyle mi durum?
Aslında süper bir şey. İstesen de fazla yiyemiyorsun. Bir köfte ile doyuyorsun mesela. Bunun için mutlu olacağım hiç aklıma gelmezdi. Yine de çaba göstermeden olur mu? Ameliyat sonrası disiplin çok önemli. Belirli bir beslenme şekli var. İlk bir ay sadece sıvı, sonra püre dönemi... Bilirsin çocuklarımızı nasıl beslerdik, katı gıdaya ne zaman geçtiler... Bebek gibi beslendim diyebilirim. Sürekli yürüyüş ve spor da yaptım. Çok hızlı kilo verdiğim için sarkmalar söz konusu olmamalıydı. Aslında şunu öğreniyorsun; sağlıklı beslenmek ve sporu yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor. Bunları yaparak kilo verebilenler ameliyat olmasın ama bazı durumlarda sağlık problemleri de kilo vermeye engel olabiliyor.
Editör: TE Bilişim