Anne ve babaların en çok karşılaştığı sorunların başında sürekli ağlama geliyor. Sürekli ağlayan bebekler, annelerde ve babalarda ne gece, ne de gündüz bırakıyor. Anne ve babalar sabahlara kadar nöbet tutuyorlar. Hatta bazılar anne ve babalar, gece arabayla çocuk gezdiriyor. Ağlaması dursun ve uyusun diye...
Çocuğun sürekli ağlaması normal mi? Bebekler neden sürekli ağlar? Bebeğin veya çocuğun ağlaması her hangi bir hastalıkla ilgili midir?
İşte bu soruların cevabını Memorial Bahçelievler ve Şişli Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Mevlit Korkmaz ile Op. Dr. Ufuk Şenel veriyor. 2 uzman isim, çocukların ağlamasındaki nedenlerin başında kasık fıtığının geldiğini belirtiyor.
Kasıkta ceviz büyüklüğünde şişlik varsa
Erkek bebeklerde sık görülen kasık fıtığı, genellikle kasık kanalında oluşan ceviz büyüklüğündeki şişliklerle anlaşılıyor. Ancak bu şişlikler bebek uyuduğu zaman kendiliğinden iniyor. Çocuklarda fıtık, anne karnında kasık kanalının açık kalması nedeniyle oluşmaktadır.
Ağlamaktan bebek zarar görür mü?
Bu sorunun cevabı da şöyle:
Ağlamak veya ıkınmak gibi sebeplerle kasık fıtığı oluşmamaktadır. Sadece basıncın arttığı durumlarda belirgin hale gelmektedir. Erkek çocuklarda daha sık görülmekte ve fıtık içine bağırsaklar girmektedir. Kız çocuklarında fıtık daha nadir olmakta ve fıtık içerisine bağırsaklar veya yumurtalıklar girmektedir. Fıtık içerisine giren organlar boğulmasın diye genellikle ameliyatlar olabildiğince en kısa süre içerisinde yapılmaktadır.
Küçük bir ameliyatla sorun çözülüyor
Kasık fıtığı çocuk cerrahisinin alanında en sık görülen hastalıktır. Çocuk fıtıklarının hem oluşumu hem de tedavisi erişkinlerden farklı olmaktadır. Erişkinlere yapılan ameliyatlardan tamamen farklıdır ve çocuk cerrahları tarafından yapılmaktadır. Önceleri açık olarak günü birlik yapılan ameliyatlar, son dönemde çocuklarda laparoskopik yapılıyor.