Sağlık

Soğuk çay neden bağımlılık yapıyor?

Kola ve diğer gazlı içeceklerin yanında masum gibi görünen soğuk çaylar, hiç de göründüğü gibi değil. İşte soğuk çaylardaki bağımlılık sebepleri!

Abone Ol
Kola ve diğer gazlı içeceklerin yanında masum gibi görünen soğuk çaylar, hiç de göründüğü gibi değil. Soğuk çayların içinde yoğun bir şekilde şeker bulunuyor ve en önemlisi soğuk çaylarda bağımlılık yapacak bazı özellikler mevcut. İşte masum görünen soğuk çayların insana verdiği önemli ve vazgeçilmesi gereken zararlar.
Konuyla ilgili bilgi veren Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, son yıllarda hayatımıza giren ve sıcak yaz günlerinde yoğun bir şekilde tercih edilen soğuk çayların bir kutusunda 10 adet küp şeker bulunduğunu söyledi.
İşte Yiğit’in önemli uyarıları:
SOĞUK ÇAY GÖRÜNÜMLÜ ŞEKERLİ VE ZARARLI MADDELERİN OLDUĞU SU
Bu içecekleri incelediğimizde içeriğinde su, şeker, meyve konsantresi, asitlik düzenleyici  ve tatlandırıcılar barındırdığını görüyoruz. Yani aslında ürünün adı çay olarak geçse de, içeriği su ve şekerden ibaret. İçeriğindeki çay, yok denecek kadar az. 330 ml’lik olan soğuk çayların içeriğinde yaklaşık 7-10 adet kadar küp şeker bulunuyor. Günlük enerji ihtiyacının yüzde 10’undan fazla şeker tüketildiğinde insülin direnci, karaciğer yağlanması gibi kronik hastalıkların ortaya çıktığını biliyoruz. Ayrıca iştah kontrolünün sağlanmasını da olumsuz etkiliyor.
BAĞIMLILIK YAPMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK OLAN BİR İÇECEK
Şekersiz etiketi tüketiciyi yanıltıyor. Şekersiz olan içeceklerin içeriğinde tatlandırıcılar bulunuyor. Tatlandırıcılarla ilgili araştırma ve tartışmalar devam ediyor. Ancak, yapılan hayvan çalışmalarında bazı çeşitlerinin beyin, mesane ve kolon gibi kanser türleriyle ilişkili olduğu görüldü. Yapılan bir başka araştırmaya göre de tatlandırıcı karıştırılmış su içen deneklerin, aynı miktarda saf su içen deneklere göre daha fazla açlık hissi duydukları görüldü. Ayrıca soğuk çayların içeriğinde bulunan asitlik düzenleyici gibi bazı gıda katkı maddelerinin yüksek miktarlarda alımı bireylerde bağımlılık dürtüsünü arttırabiliyor, uyku bozuklukları, ödem, migren krizleri, çocuklarda ve gençlerde dikkat eksikliği gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.