Türkiye'deki belli bir grup, önümüzdeki Sevgililer Günü'ne odaklandı. Sevgililer Günü, bundan 20 yıl öncesine kadar; Uşak, Afyonkarahisar, Manisa, Kütahya, Kırşehir, Kars, Elazığ, Malatya ve Van gibi İç Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri gibi kırsal ve kıraç alanlarda pek kutlanmazdı. Fakat gelişen sosyal medya, e-ticaretle hortlayan ve her eve giren alışveriş merkezleri, Sevgililer Gününü artık bir ritüele dönüştürdü. Artık, Uşak’ta yaşayan varoş semtteki bir genç çift dahi Sevgililer Günü’nü kaçırmıyor. Sevgililer Günü aynı zamanda ciddi bir pazarı da doğuruyor. Çiçekçi, çikolatacı, mağazalar, kuyumcular ve sarraflar, restoranlar, oteller ve kafeteryalara kadar çok geniş bir yelpaze bu günün etinden ve sütünden yararlanıyor.
Peki Sevgililer Günü nedeniyle Uşak, Kütahya ve Afyonkarahisar’ın da yer aldığı 81 ilde çiçek fiyatları ne kadar?
Bu sorunun yanıtı için ciceksepeti alışveriş platformunda bir inceleme yaptık. Buradaki çiçek fiyatlarının 350 TL’den başladığı ve 9000 TL’ye kadar gittiği görülüyor. Alışveriş platformuna verilen komisyon da hesaba katıldığında, söz konusu rakamlar ‘gel-al’ şeklinde yüzde 30 daha uygun oluyor.
SEVGİLİLER GÜNÜ’NÜN ASGARİ MALİYETİ
Yani ortalama bir kişi sevgilisi için 250 TL’ye bir çiçek alabilir. Hadi çiçeği aldın ve bunu takdim edecek bir mekana ihtiyaç var. Bunun için de kıza bir kahve söyledin ve kendin çay içtin. Sevgilini kalkıp da 3. Sınıf çay ocağına götürecek halin yok tabi. Atapark ve Türkiye’deki dier muadil mekanlarda kahve 200 lira çay ise 35 lira. Üzerine 2 çay daha geldi ve yanına magnolya, mozaik pasta, çiz kek ve adı İngilizce’den alınan tatlıları söylediğin zaman burada ödeyeceğin hesap da minimum 700 ve hadi bilemedin 750 lira. En basitinden Sevgililer Günü’nün maliyeti 1000 liraya patlayacak.
SEVGİLİLER GÜNÜ ÖNCESİNDE ÇİÇEK ÜRETİCİLERİNDE DE YOĞUNLUK VAR
Tabi bizimkisi işin biraz latifesi ve cilvesi. Bu çiçek işinin bir de üretim alanı var ve İzmir Menderes’te Sevgililer Günü öncesinde ciddi bir talep yoğunluğu yaşanıyor. Türkiye'de geçen yıl üretilen yaklaşık 106 milyon kesme gülün 25 milyonuna yakını İzmir'in Menderes ilçesinde üretildi. Kesme gülde "üretim merkezi" konumundaki İzmir, üretim miktarıyla iller arasında ilk sırada yer alıyor. Bölgedeki üreticiler, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde hasadı artırdı. Menderes'teki üreticiler, 14 Şubat'a sayılı günler kala kışlık üretimin yüzde 90'ını hasat etti.