Uşak’ta günlük 1300 kişiye 2’şer öğünden toplam 2600 öğün yemek veren Uşşak Aşevi’nden yararlanan nüfusun sadece yüzde 8’i sığınmacılarda oluşuyor. Ali Künek döneminde kuruluşu gerçekleşen Uşşak Aşevi, yıllarca Uşak Belediye İşhanı’nın bodrum katında hizmet verdi. Yeraltından yer yüzüne önceki dönem Uşak Belediyesi’nin başlattığı çalışma sonucu çıkan Uşşak Aşevi, yeni binada faaliyetlerini 1 yıldır sürdürüyor. 11 çalışan ve 7 gönüllü yönetim kuruluyla çalışan Uşşak Aşevi’nin yeni binasında olası bir afet durumunda günlük 35 bin kişiye kadar yemek çıkacak kapasite bulunuyor.
360 AİLE YEMEK ALIYOR VE SADECE 30’U SIĞINMACI
Uşşak Aşevi’nde önceki gün bir program yapıldı ve burada kent protokolün yemek verildi. Uşşak Aşevi Başkanı Sahip Akarca ve Yardımcısı Dr. Zafer Aydın, burada bir sunum yaptı. Sunumda Uşşak Aşevi’nden yararlanan kişilerin demografik yapısı hakkında da bilgiler verildi.
Yapılan sunuma göre Uşşak Aşevi’nden günlük olarak 360 aile yemek alıyor ve bunun sadece 30’u Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden gelen sığınmacılardan oluşuyor. Konuyla ilgili bilgi veren Dr. Zafer Aydın, “Buradan yemek alan aile sayısı toplamda 360 aile ve bunun sadece 30 ailesi sığınmacılardan oluşuyor. Yüzde 8 mülteci olan ve yemek verdiğimiz kişi var. Burada yemek alan kişilerin yüzde 92’si Uşak’ta ikamet eden yerli vatandaşlarımız. Ben Uşaklı’yım diyen ve durumu iyi olmayan kimseye yemek vermeme gibi bir durum kesinlikle mümkün değil” dedi.
YEMEK SİSTEMİNDEN ÇIKARILAN AİLELER DE VAR
“İncelemeler düzenli olarak yapılıyor. Yemek alan kişilerin durumu düzeliyorsa eğer yemek sisteminden çıkarılıyor” diyen Dr. Zafer Aydın, şöyle devam etti; “Veya daha önce yemek almış, durumu düzeldiği için askıya alınmışlar da tekrar zora düşerse yine yemek bağlıyoruz. Bu yıl 2 okul seçtik ve rehber hocalarımızla birlikte ihtiyaç sahibi çocuklara bir markanın 3000 TL’lik alışveriş çekini verdik ve kışlık kıyafetlerini aldılar. Bunu Uşak’taki tüm okullarımızdaki çocuklarımız için yaymayı düşünüyoruz.”
Dr. Aydın, protokole ne ikram edildiyse ertesi günü aynı menünün dar gelirli ailelere de dağıtıldığını belirtti. Yemekleri kaliteli malzeme kullanarak yaptıklarını aktaran Dr. Aydın, kavurma, püre, pilav, çorba ve helvadan oluşan menünün aynısının dar gelirlilere de gittiğini aktardı. Aydın, “Yemekleri kaliteli malzemelerle yapıyoruz. Kendi evimizi ve mutfağımızı nasıl görüyorsak, burayı da öyle görüyoruz” dedi.