Sağlık

Düzenli Tarama Yaptırmak ve HPV Aşısı, Rahim Ağzı Kanserine Karşı Koruma Kalkanı Gibi

Kadınların kabusu gibi olan rahim ağzı kanseriyle ilgili uzmanlar önerilerde bulunuyor. Uzmanlara göre düzenli tarama testleri yaptırmak ve erken yaşta HPV aşısı olmak, kanser riskini en aza indirmek için önemli adımlardan biri.

Abone Ol

Kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanserine karşı tarama testi ve HPV aşısı büyük önem taşıyor. Uzmanlar, bu konuda erken teşhisin önemine vurgu yapıyor ve İl Sağlı Müdürlüklerine bağlı tarama merkezlerine mutlaka gidilmesini öneriyor. 

Kanser tarama testleri hakkında görüş belirten uzmanlar, "Rahim ağzı ve kolorektal kanser gibi hastalıkların erken teşhis edilmesi için belirli yaş gruplarına düzenli tarama testleri uygulanıyor. Bu testler sayesinde hastalıklar ilerlemeden tespit edilerek, tedavi sürecine daha erken başlanabiliyor. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arasındaki kadınlara beş yılda bir HPV-DNA testi ve smear testi yapılıyor. Kolorektal kanser taraması için 50-70 yaş arasındaki bireylerin iki yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırması ve 10 yılda bir kolonoskopi çektirmesi öneriliyor. Bu tarama programları sayesinde birçok kanser türü erken evrede fark edilerek tedaviye yönlendiriliyor" ifadesini kullanıyor.

Uzmanlar, şöyle devam ediyor; "HPV (İnsan Papilloma Virüsü), cinsel yolla bulaşabilen yaygın bir enfeksiyon. Belirti vermeden yıllarca vücutta kalabiliyor ve rahim ağzı, anüs ve boğaz gibi bölgelerde kansere yol açabiliyor. Bu virüse karşı geliştirilen HPV aşısı, hem kadınlarda hem de erkeklerde kansere karşı güçlü bir koruma sağlıyor. Özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylere aşı öneriliyor çünkü genç yaşlarda uygulandığında daha etkili oluyor."