Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haberin ardından, buradaki duruma yerinde dikkat çeken Sarayaltı Mahallesi Muhtarı Cemil Cevher, bunun kabullenilemez olduğunu ve kentteki doğal bir güzelliğin bu hale gelmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Akse Çamlığında yer yer dede olarak adlandırılan yatırların bulunduğunu belirten Cemil Cevher, buradaki Akkiliseli İmam El-Hac Ahmet Efendi’nin mezarının çevresinde de alkol şişeleri, tekstil ve gıda atıklarının bulunduğunu ifade etti. Cevher, “Akse Çamlığı’nın her tarafından atıklar fışkırıyor ve bu kötü manzaradan burada yatan bir dede de etkilenmiş durumda. Yani dirilere saygınız yok bari ölmüşlerimize saygınız olsun” dedi.
AKSE ÇAMLIĞI'NDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMALI!
Akse Çamlığı’nda önceki yıllarda piknik yaptıkları yerlerde akan çeşmelerin artık yok olduğunu dile getiren Cemil Cevher, zamanla buradaki tuvaletlerin de kırıldığını ve yok edildiğini ifade etti. Cevher, şöyle konuştu: “Burada anılarımız var ve sık sık ziyarete geliyorum. Biz önceki yıllarda burada piknik yapardık ve sonradan burası vatandaşın uğramak istemediği bir alan haline geldi. Normalde Akse Çamlığı gibi yerler İstanbul ve diğer büyükşehirlerde kanser hastanelerinin bulundurulduğu bölgeler olarak dikkat çekiyor. Fakat bizde ise buraya ne değer veren var ne de sahip çıkan”.
KEYVANOĞLU: AKKİLİSE ZAMANLA AKSE OLDU
Konuyla ilgili ayrıca bilgi veren Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, Akse'nin hikayesini şöyle özetledi:
"Eski medeniyetlere ev sahipliği yapan, Türklerin Batı Anadolu’ya yerleşmeye başlaması ile kurulduğu tahmin Akse köyü, çok geniş arazi ve orman alanına sahiptir. 1910 yılına kadar Akkilise adıyla gelen köyün adı, o tarihten sonra Akse olarak değiştirilmiştir. Köyün kurucusu Alperenlerden olduğu söylenen Kurt Baba ‘dır. Kurt Baba dedesinin olduğu mevkide Ahi Baba tekkesi vardır. Akse’de Dede ve yatır kültürü çok farklıdır. Her tepede bir dede vardır. Buralar kutsal bilinir ve her dede kabrinin etrafı ormanlıktır. Orman korunmuş, saygı gösterilmiş, geliştirilmiş ve tek dal dahi kesilmemiştir ve bu orman sahası Uşak’ın her zaman akciğeri olmuş halen olmaya devam etmektedir. Hemen her yıl küçük çaplı orman yangınları olan Akse ormanlarında büyük yangına davetiye çıkarılmaktadır. Bugün gezdiğimiz orman içinde yanıcı çöp ve çeşitli ev eşyaları gördük. Çevreye saygı kalmamış. İçler acısı bir durumda ormanlarımız. Piknikçiler temiz bırakmayı hiç düşünmemiş, Hâlbuki Uşak’a en yakın yeşillik alan ve oksijen burada."