Bir dönem Türkiye'nin en lezzetli gazozunu üreten Uşak'ın gazozu müzelik oldu. Uşak Su Kültürü Kitabında, kentte gazoz imalatçılarına ayrı bir yer veren Mehmet Keyvanoğlu, elindeki son gazozları müzeye verdi.
Uşak Kent Tarihi Müzesine bağışlanan gazoz şişelerini, müze sorumlusu arkeolog Cengiz Doğan teslim aldı.
Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, şu açıklamayı yaptı:
"Uşak'ta Su Kültürü kitabımda gazoza yer vermiştim. Şişeler farklıydı ve fabrikaya şişe siparişi veriliyor. Fabrika elde fazla olan şişeleri gazozculara veriyor. O zamanlar tescil mevzusu yoktu. Uşak'ta Şifa Gazozu vardı. Bu şişeler Uşak'ta gazoz üretilen şişelerdir. Siz bu değerlere sahip çıkarsınız. Bunları müzemize bağışlıyorum."
UŞAK'TA BİR DÖNEM ÇOK SAYIDA GAZOZ İMALATÇISI VARDI
Uşak'ta bir dönem gazoz imalatçılığı çok yaygındı. Uşak Su Kültürü Kitabının yazarı Mehmet Keyvanoğlu, bu konuda ayrı bir bölüm oluşturdu.
1940’lı yıllarda Uşak’ta büyük bir gazoz fabrikası kuruldu ve gazoz şişeleri bu dönemde bilye olarak adlandırılan misketle kapatıldı. Bu dönemde üretilen gazozun suyu, bugün Barbaros Caddesi olarak bilinen eski İzmir yolu üzerindeki bir kuyudan temin edildi.
Keyvanoğlu'nun kitabında, 1961 ve 1970 yılı arasında, kentte 7 gazoz imalathanesi bulunduğunu ve “İçen Bilir” isimli bir markanın yer aldığını vurgulandı.
Kitapta gazozun fiyatının ve üretiminin belediye kontrolünde olduğuna da yer verildi. Uşak Belediye Encümeni’nin 15 Haziran 1973’te aldığı kararla bu durum ortaya kondu.
Belediye o dönemde fiyatı şöyle belirlemişti: “Uşak Belediye Encümeni’nin 15 Haziran 1973 tarih ve 554 nolu kararı ile Kahvehaneler ve Lokantalarda; yerli sadece gazozun satış fiyatı: 340 kuruş, şehir dışından gelen sade gazozun satış fiyatı: 60 kuruş".
Süleyman Karaturp’un aktarımının yer aldığı kitapta, şu ifadeler yer aldı:
“Kendi esnafımızın bir birini çekememezliğinden şikayetler çoğaldı, belediye encümeni de tüm gazoz imalathanelerini kapattı”.
Öte yandan Uşak'ta üretilen Şifa Gazozu'nun da Belkaya'nın lezzetli suyuyla imal edildiği bilgisi de verildi. Mehmet Keyvanoğlu'nun Uşak Su Kültürü kitabı, sadece suyu değil, kentin tarihini de yansıtıyor.
UŞAK’TA ÜRETİLEN GAZOZ MARKALARI
UŞAK İLİNİN GAZOZLARI
1) Aksel Gazozu
2) Atak Gazozu
3) Atom Gazozu
4) Cem Gazozu / Ulubey
5) Çağlar Gazozu
6) Çağlayan Gazozu
7) Çamlıca Gazozu
8) İçen Bilir Gazozu
9) İmren Gazozu
10) Meral Gazozu
11) Nefis Gazozu
12) Seval Gazozu / Ulubey
13) Sevilen Gazozu
14) Şifa Gazozu
15) Zafer Gazozu