UTSO Kadın Girişimciler ve Kronik Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” nedeniyle bugün eğitim semineri düzenlenecek. UTSO Kadın Girişimciler ve Kronik Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ortaklaşa düzenleyecekleri seminerde, Organ Naklinin Dünü, Bugünü ve Yarını" konusunu işleyecekler. UT SO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Bayraktutan ve Uşak Kronik Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Fahri Başkanı Fatih Türkoğlu seminer hakkında bilgiler verdiler. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında seminer hakkında bilgiler veren UT SO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Bayraktutan, “Çoğumuzun organ bağışı ile ilgili söyleyecek pek çok sözü vardır. Ben dâhil birçoğumuz, organ bağışı konusunda yetersiz veya eksik bilgiye sahibiz. Ancak başımıza gelince bilgi sahibi oluyoruz. Organ bağışının yetersiz oluşunda, organ nakliyle ilgili bazı gerçeklerin bilinmemesinin etkisinin büyük olduğu, yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Bayraktutan, “Organ Naklinin Dünü ve Bugünü konulu seminerin 9 Kasım Cumartesi günü saat: 13.00 de AKM de düzenleneceğini belirterek, bu konferansa konuşmacı olarak; Ege Üniversitesi Organ Nakli Genel Cerrahi Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Ege Üniversitesi Nefroloji Anabilimdalı Başkan Prof. Dr. Hüseyin Töz, Ege Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Nurşen Altuğ gibi konusunun uzmanı isimler katılacaklardır” bilgisini verdi.
Uşak’ta 100 kişi böbrek nakli bekliyor
Dernek çalışmaları hakkında bilgiler veren Uşak Kronik Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Fahri Başkanı Fatih Türkoğlu, “Derneğimizi kurduğumuz 2002 yılında Uşak’ta 50 diyaliz hastası varken, bugün cihazlar sayesinde yaşamını sürdüren 400 hastamız var. İlimizde şu anda 100 böbrek hastası organ nakli için bekliyor ve yaşam savaşı veriyor. Uşak Kronik Böbrek Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak 350 hastaya sürekli olarak gıda paketi yardımı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
ÜLKEMİZDE BÖBREK NAKLİ BEKLEYEN 18 BİN HASTA VAR
Ülkemizde 03-09 Kasım tarihleri arası “Organ Bağışı Haftası’’ olarak belirlenmiştir.
Organ Bağışı: Kişi hayatta iken, kendi iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir.
Ülkemizde 20.000 i aşkın kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duymaktadır. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun ve yeterli verici olmaması nedeniyle kısa süre içinde hayatlarını kaybetmektedir. Yine Şeker Hastalığı, Hipertansiyon gibi kronik hastalıkların sonucunda oluşan özellikle Böbrek Yetmezliği her geçen gün artan vaka sayısı ile ülkemiz için kanayan bir yaradır. Bugün Böbrek Nakli için bekleyen 17.997 hastamız vardır.
Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri” yürütülmektedir. 2011 yılı için Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre 20.169 kişi nakil için sıra beklerken 2011 yılında sadece 320 tane Organ Bağışı yapılmıştır. Birçok hasta bağışlanmış bir organ beklerken ölmektedir. Başarılı bir nakilden sonra ise kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmiş olur.
Hayatta iken kişiler kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea, kas, kemik iliği gibi organlarını bağışlayabilirler. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin en az 2 tanık önünde bilinci açık ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı, imzalı veya sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın hekim tarafından imzalanması gerekir. Organ Bağışında bulunan kişilerin Organ Bağışı Kartlarını üzerlerinde taşımaları ve aile yakınlarına konu ile ilgili bilgi vermeleri gerekir. Çünkü kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı için karar vermeleri gerekmektedir. Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu sayede ; bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz.