Sanayisi ile öne çıkan Uşak’ta son yıllarda devlet teşviki ile tarım da ağırlık kazanmaya başladı. Merkeze bağlı Muharremşah Köyünde son beş yılda üretilen kurutmalık ve salçalık domatesten yılda 13 milyon 200 bin TL gelir elde edilirken, yaklaşık bin kişi de istihdam ediliyor.
Sanayi kenti olarak bilinen Uşak’ta son yıllarda tarım ürünleri ve hayvancılık da iyi gelir getiren sektörler haline geldi. Geçtiğimiz hafta Uşak Valisi Ahmet Okur’un 125 büyükbaş hayvan yetiştirme kapasiteli ve süt üretimi yapılan tesisi açtığı Merkeze bağlı Muharremşah Köyünde son beş yıldır kurutmalık ve salçalık domates üretimi yapılıyor. Yılda 40 bin ton organik kurutmalık ve salçalık domates üretimi yapan 15 ailenin bir yıllık gelirinin 13 milyon 200 bin TL olduğu belirtildi. Bu üretim gerçekleşirken, tarlada çalışan işçisi, nakliyecisi gibi sektörlerde göz önüne alındığında köyde yapılan tarımsal üretim sayesinde en az bin kişilik bir istihdam da sağlanıyor.
“EN BÜYÜK SIKINTI ÜRÜNLERİN PAZARLAMADA”
Uşak’ın sadece sanayi şehri değil aynı zamanda zengin ve verimli topraklara sahip bir tarım şehri olduğuna dikkat çeken domates üreticisi Şahin Metin, Buna en güzel örnek olarak kendi köyü Muharremşah’ı gösterdi. Metin konu ilgili şu bilgileri verdi: “Sulu tarım bakımından imkânları geniş olan Muharremşah köyü, şeker pancarı, patates, bezelye, mısır ve yonca tarımının geniş bir alanda yapıldığı ender köylerimizdendir. Bunun yanında son yıllarda organik kurutmalık ve salçalık domates ekimi de bu köyde başarı ile gerçekleştirilmektedir. Her yıl yaklaşık 5 bin dekar alanda 40 bin ton organik kurutmalık domates ekimi yapılmaktadır. Günde 20 kamyon domates üreterek İzmir’e gönderiyoruz. Domates üretiminde en önemli sorun pazarlamadır. Ürün bol ve kaliteli olarak yetiştirilmesine rağmen, çiftçi ürününü zamanında ve yüksek fiyatla satamamaktadır. Ayrıca Uşak ve havalisinde kurutmalık domates işletmelerinin olmaması ve Muharremşah Köyü’nde üretilen domateslerin İzmir civarındaki tesislere taşınması giderleri arttırmaktadır. Yaş meyve sebzeleri kurutarak ihraç ürünü olarak işleyecek tesislerin Uşak’ta kurulması ile bu sorunlar giderilerek şehrimize önemli bir gelir imkânı sağlanmış olabilir. Yetkililerin ve girişimcilerin söz konusu kurutma tesisinin kurulması konusunda harekete geçmesini bekliyoruz.”