Türkiye Cumhuriyet Devlet Demir Yolları (TCDD) Uşak Gar Müdürlüğü’nü ziyaret eden Uşak Valisi Aktaş, burada garın genel durumu ve tren seferleri hakkında bilgiler aldı.
Ziyaretle ilgili Uşak Valiliği’nden yapılan açıklamada, Tren Garı’nın tarihi özelliği vurgulandı.
Yapılan açıklamada, “Anadolu'da demiryolu ulaşımının yapıldığı ilk şehirler arasında yer alan Uşak hattı 1897 yılından günümüze hizmet vermeye devam ediyor. Bu hattın önemli bir durağı olan Gar Müdürlüğü binası dönemin ruhunu yansıtan tarihi dokusu ile ilimizin zengin kültürel yapılarından biridir” ifadesine yer verildi.
UŞAK TREN GARI EŞSİZ BİR FİLM SETİ GİBİ
Zaman zaman film setlerinin kurulduğu Uşak Tren Garı, fotoğraf ve video çekimleri için de önemli bir alan olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de ilk buharlı trenin faaliyet gösterdiği iller arasında bulunan Uşak’ta, 1890’lı yıllarda inşa edilen tren garını Fransızlar yaptı. Tarihi dokusunu halen koruyan Uşak Tren Garı’nda halen buharlı lokomotifler bulunuyor. Türkiye’nin en büyük buharlı lokomotif tamir ve bakım atölyesi de Uşak Tren Garı’nda yer alıyor.
Tren Garı’nın bulunduğu alanın bir kısmı, ÇEKÜL koordinatörlüğünde hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürütücülüğünü üstlendiğini müze projesi için kullanıldı. Dünyaca ünlü Karun Hazineleri’nin sergilendiği Uşak Arkeoloji Müzesi de Uşak Tren Garı’nın yanı başında faaliyetlerini sürdürüyor.