Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan, gereksiz yapılan ameliyatlara dikkat çekti ve çok hayati bir konuda hekimleri uyardı. Bazı doktorların performans almak ve puanına artı yazmak için toplu iğne deliği kadar yeri dahi ameliyat ettiğini belirten Prof. Dr. Ömer Karahan, bunun hesabının ilahi adalet önünde verileceğine dikkat çekti.
“ALLAH YARIN BUNUN HESABINI SORAR”
“Maalesef ülkemizde gereksiz ameliyat yapılıyor ve hayatı riske ediliyor. Ben bu yaşımda ayağımı sürüye sürüye geliyorum tıp fakültesine. Bir kısım arkadaşımız bu adamın ne zoru var ayağını sürüye sürüye geliyorsun diyor” ifadesini kullanan Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan, şöyle konuştu: “Diyorum ki ameliyat bir zarurettir ve mecbur kalmadıkça yapılmaz. Ameliyat dediğin fotoğraf çeker gibi zararsız bir işlem değil. Her ameliyatın kendine göre bir zararı ve yan etkileri var. Unutmayın biz Allah’ın mimarisi üzerinde tadilat yapıyoruz. Gerekli olmadıkça ameliyat yapmamalıyız. Allah bize yarın bunun hesabını sorar. Eğer doğru yapıyorsak ve endikasyonu varsa, yani ameliyat gerekiyorsa da Allah bizi mükafatlandırır. Ama gereksiz yere olursa, Allah bize benim mimarimi niye değiştiriyorsun der”.
“KIL DÖNMESİ AMELİYATLARI DAHİ YÜZDE 400’ÜN ÜZERİNDE ARTTI”
Daha önce konuyla ilgili yaptığı bilimsel bir çalışmaya değinen Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan, “Safra kesesinde her taş olana ameliyat yapıyorlar. Sarılık olur, iltihap olur hatta kanser yapar diyorlar. Bütün dünyada kılavuz var ve safra kesesinde taş varsa ve vatandaşı rahatsız ediyorsa, bir probleme ve şikayete yol açıyorsa o zaman ameliyat olmalı. Ama 3 – 5 puan derdine benim meslektaşım ameliyata ikna ediyor. Kıl dönmesi çin yıllar önce ameliyatlara baktık, Performans olmadan önce Konya’da 3 kurumda inceleme yaptık. Devlet, Eğitim ve Tıp Fakültesi hastanesindeki sıklıkta neler değişmiş diye inceledik. Tıp fakültesinde genel cerrahi ameliyatları yüzde 69 ve kıl dönmesi ameliyatı yüzde 71 artmış. Diğer kurumlara baktığımızda yüzde 260 küsür ve ötekinde de yüzde 400 küsur artmış. Niye? Çünkü performans olsun diye. Toplu iğne deliği kadar yere dahi ameliyat yapılmış. Bunun hesabı sorulur ve bunun adı israftır” dedi.
Hekimlere seslenen Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ömer Karahan, “Gereksiz yere ameliyat zarar vermek değil mi kardeşim? Hekim olarak kendimize bir çeki düzen veremimiz lazım. Bağırsak kanseri ve mide kanseri ameliyat gerekiyorsa elbette edeceksin. Ama ameliyatsız hayatını sürdürecekse bunu ameliyat etmeyeceksin” ifadesini kullandı.