Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Uşak, Denizli ve Aydın’ı şiddetli ve İzmir ve Manisa’yı da orta şiddetli kurak iller arasında gösterdi. Yüksek düzeyde kuraklık yaşayan Uşak, Denizli ve Aydın’da gözler belediyelerin ve DSİ’nin yapacağı çalışmalara çevrildi. Çünkü bu yaz döneminde bu illerde ciddi su kıtlığı olabilir ve suların musluktan akmaması durumunda, vatandaş sıkıntılı günler geçirebilir. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, yaşanan kurak ve kıt dönemin etkilerinin en aza inmesi için tasarruf çağrısı yaptı.
DENİZLİ’DEKİ BARAJ DOLULUK ORANI YÜZDE 23’E GERİLEDİ
MGM’nin açıkladığı Uşak, Aydın ve Denizli’deki şiddetli kuraklık açıklamasının yankıları sürüyor. Okuma ve araştırmaya meraklı vatandaşlar, yaşanan sorunu öğrendi ve şimdiden tedbirlerini almaya başladı. Fakat toplumun hala büyük bölümü yaşanabilecek su kıtlığı hakkında her hangi bir bilince sahip değil. Konuyla ilgili bir uyarıda bulunan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, ilin önemli su kaynaklarından Akbaş Barajı'nda doluluk oranının yüzde 23 seviyelerine gerilediğini belirterek, kent sakinlerine suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresinin (DESKİ) araştırmalarına göre Akbaş Barajı'nın geçen yıl bu dönemde yüzde 43 olan doluluk oranının bu yıl yüzde 23'e gerilediğini belirtti.
DENİZLİ AKBAŞ BARAJI’NDA DOLULUK ORANI KRİTİK DÜZEYDE
Su temininde sıkıntı yaşanmaması için tüm imkanlarıyla çalıştıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, suyu dikkatli kullanmak gerektiğini, aksi halde yaz aylarında kesintilerin yaşanabileceğini ifade etti.
Çavuşoğlu, şehrin en önemli su kaynaklarından Akbaş Barajı'nda doluluk oranının kritik seviyede olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Yağışların yetersiz devam etmesi halinde yaklaşık 5 milyon ton su, yani şehrimizin bir aylık su ihtiyacını şimdiden kaybetmiş durumdayız. Eğer bu süreç böyle devam ederse yaz aylarında su kesintisi yaşamak zorunda kalabiliriz. Umut ediyoruz ki yağışlar artar ve bu tehlikeden kurtuluruz. Ancak yağışların yetersiz kalması halinde su kaynaklarımızı dikkatli yönetmek zorunda kalacağız. Denizli halkı olarak hep birlikte suyumuzu tasarruflu kullanmalıyız."
TARIMSAL SULAMADA KAPALI DEVRE DAMLAMAYA İZİN YOK!
Çavuşoğlu, DESKİ'nin başta sondaj faaliyetleri olmak üzere yeni su kaynaklarını devreye almak için çalışmalarını titizlikle sürdürdüğünü belirterek, valiliğin tarımsal sulamada yüzde 50 su kullanım kısıtlaması çalışması olduğunu ve kapalı devre damlama sulama sistemleri dışında sulamaya izin vermeyeceğini bildirdi.