Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'deki Atacama Çölü'nde bulunan Görünür ve Kızılötesi Gökbilim Tarama Teleskopu (Vista) ile elde edilen 9 milyar piksellik binlerce görüntünün bir araya getirilmesinden oluşan mozaik, bilim adamlarının Yeryüzü'ne de evsahipliği yapan galaksinin merkezinde nelerin bulunduğu ve nasıl geliştiği ile ilgili önemli ipuçları sağlayacak.
Araştırmayı yöneten Roberto Saito, "Samanyolu Galaksisi'nin merkezini çevreleyen milyonlarca yıldızı ayrıntılı bir biçimde gözlemleyerek sadece kendi galaksimizin değil, genel olarak bütün spiral galaksilerin oluşumu ve geçirdikleri evrim ile ilgili bilgi edinebiliriz" dedi.
Samanyolu Galaksisi'nin çok sayıda kadim yıldız barındıran merkezi, toz bulutları ile çevrili olduğu için sadece kızılötesi ışınlarla gözlenebiliyor.
Kızılötesi ışınların ısısına son derece duyarlı olan Vista teleskobu, bilim adamlarının devasa toz bulutları ardına saklandıkları için optik ışıkta görülemeyen yıldızları görmesine olanak tanıyor.
Samanyolu Galaksisi'nin şimdiye kadar elde edilen en ayrıntılı görüntüsü, galaksinin merkezindeki yıldızların kataloğunu çıkarmak için kullanılacak. Astronomlar, görüntüleri analiz ederek yıldızların yaşı, büyüklüğü, kütlesi ve sıcaklığı gibi özelliklerini de ortaya çıkaracak.
AA