İzmir, Muğla, Aydın, Afyonkarahisar, Uşak ve Manisa gibi Ege Bölgesi’ndeki sektörlerin temsilcilerinden oluşan Ege Genç İş İnsanları Derneği’nde (EGİAD) ABD’nin izlediği politikaların küresel düzene etkileri ve Türkiye ile ilişkilerdeki olası dinamikler ele alındı. Doç. Dr. Sinem Ünaldılar’ın konuk olduğu EGİAD’da, ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci döneminin küresel ekonomi ve uluslararası ilişkiler üzerindeki etkilerini değerlendiren bir seminer düzenledi. İş dünyasının büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, ABD’nin küresel politikaları, yapay zeka ve e-ihracat konuları ele alındı.  Seminerde, küresel güç dengelerinin değişimiyle birlikte Türkiye’nin ekonomik ve diplomatik hamlelerinin nasıl şekillenmesi gerektiği de tartışıldı. EGİAD’ın bu tür etkinliklerle iş insanlarını küresel gelişmeler hakkında bilgilendirmeye devam edeceği vurgulandı.

EGİAD Başkanı Kaan Özhelvacı, EGİAD olarak böyle bir belirsizlik ortamında dayanışmanın önemine dikkat çekerek, "Böyle bir dönemde bilgiyi paylaşmak, iş dünyası olarak birlikte hareket etmek kritik önem taşıyor. EGİAD olarak, önümüzdeki dönemi daha dirençli ve bilinçli bir şekilde atlatmak için çeşitli bilgilendirme etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz" dedi.

Trump’ın ikinci dönemine dair değerlendirmelerde bulunan Özhelvacı, "Özellikle Trump’ın yeni ticaret politikaları, küresel ticaret dengelerini ve uluslararası ilişkileri yeniden şekillendiriyor. Gümrük tarifelerinin artırılması, yeni ticaret savaşlarının habercisi olarak görülürken, çok sayıda ülkeyi etkileyebilecek bir ekonomik dönemin içine giriyoruz. İçinde yaşadığımız günlerin ekonomik ve siyasal açısından başlıca gündemlerini, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının belirlediğini görüyoruz. Trump’ın başlattığı yeni küresel ticaret savaşlarının, tedarik zincirlerinde aksamalara neden olabileceği ve bu durumun da fiyat artışlarına ve ekonomik belirsizliğe katkıda bulunabileceği görülmekte. Diğer ülkelerin de misilleme tarifeler uygulaması ve bu durumun da küresel ticarette genel bir gerilemeye yol açabileceği söylenebilir” diye konuştu.

Egeiad11

TEKNOLOJİ HAKİMİYETİ MÜCADELESİ

Trump’un ikinci döneminde Elon Musk gibi dünyanın en zengin insanlarının da arasında yer aldığı büyük teknoloji girişimcilerinden destek almasının tartışmalara sebep olduğunu hatırlatan Özhelvacı, “Bu durum “teknoloji oligarklığının güçlenmesi” olarak ifade ediliyor, otoriter rejimlerin güçlenmesi, liberal demokrasiye olan güvenin azalması, alternatif güç merkezlerinin yükselmesi, ülkeler arası dijital egemenlik yarışının büyümesi gibi sonuçları olması bekleniyor” ifadesini kullandı.

 AMERİKA DOLARIN REZERV PARA OLARAK DEVAMINI İSTİYOR

Toplantının konuğu olan Doç. Dr. Sinem Ünaldılar ise ABD’nin uluslararası politikadaki yeni dönemini detaylı bir şekilde ele aldı. Trump'ın ikinci döneminde korumacılık politikalarının sertleşeceğini belirten Ünaldılar, Meksika, Kanada ve Çin'e getirilen ek gümrük tarifelerinin Kore, Tayvan ve Vietnam gibi ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletileceğini vurguladı.

BRICS, Şangay İşbirliği Örgütü ve ASEAN gibi yapıların giderek güçlenmesiyle birlikte, Trump'ın ABD dolarını rezerv para birimi olarak kullanmayan ülkelere yaptırım uygulayabileceği ifade eden Ünaldılar, "ABD dolarsız ticaret yapan BRICS ülkelerine %100 vergi getirme tehdidi, küresel ticaret sistemini yeniden şekillendirebilir. Bloklar arası rekabet artacak. Bu uygulamalar sadece ticaret dengesizlikleri yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda yeni ekonomik bloklaşmalara da neden olacak." dedi.

Uşak, Kütahya ve diğer illerdeki 1000 liralık doğalgazın en az 600 TL'sini devlet veriyor! Uşak, Kütahya ve diğer illerdeki 1000 liralık doğalgazın en az 600 TL'sini devlet veriyor!

Ünaldılar, Trump’ın ABD çıkarlarını merkeze koyan politikasının, ABD'nin çıkarlarını önceliklendiren bir yaklaşımının, çeşitli ülkeler için ekonomik sarsıntılar yaratabileceğine dikkat çekti.