Uşak’ın Eşme ilçesine has Eşme koyununun yaygınlaştırılması için kentin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren üreticilere koyun ve koç dağıtıldı.
Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi tarafından “Eşme Koyununu Yaygınlaştırma” adıyla bir çalışma yapıldı.
Söz konusu çalışma kapsamında kentteki 50 üreticiye, yüzde 75’i devletten olmak üzere hibe 10 adet Eşme koyunu verildi. Yüzde 75’i hibe olan küçükbaş hayvanların 9’u koyun ve 1’i de üremeleri için koç olarak seçildi.
Söz konusu proje kapsamında 7 milyon 560 bin TL’lik bir bedelle 500 Eşme koyunu temin edildi. Toplamda 450 dişi ve 50 erkek koç, eşit bir şekilde paylaştırıldı.
KÜÇÜKBAŞ YETİŞTİRME ALANLARI İÇİN YAKLAŞIK 2 MİLYON 572 BİN TL DESTEK
Öte yandan Uşak İl Özel İdaresi desteğiyle, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yaşam alanı oluşturma projesi kapsamında da destek verildi.
Bu proje kapsamında 45 üreticiye yüzde 75 hibe olmak üzere 24’er metrekarelik yaşam çadırı ve günlük enerji ihtiyaçlarını karşılayacakları 3 kilovatlık güneş enerjisi sistemi dağıtıldı. Güneş panelleri, Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. tarafından üreticilere ücretsiz olarak verildi.
EŞME’NİN KOYUNU, SAĞLAM KEMİK YAPISI VE HALI İLE KİLİM ÜRETİMİNE YATKIN YÜN YAPISIYLA BİLİNİYOR
Eşme koyunu, sadece Uşak’ın Eşme ilçesinde değil, İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nin farklı illerinde de yetiştirilen bir koyun ırkı olarak biliniyor. Eşme koyunu, zorlu iklim şartlarına uyum sağlayabilen bir ırktır. Genellikle mera besiciliği ile yetiştirilir ve düşük maliyetli bakım avantajı sunar. Dayanıklı yapısı nedeniyle kırsal alanlarda tercih edilir. Eşme koyununun yünüyle yıllarca Eşme’nin meşhur kilimleri ve dünyaca ünlü Uşak halılarına iplik yapıldı. Güçlü kemi yapısı olan Eşme koyunu, orta düzeydeki süt verimiyle, genellikle kaliteli peynir üretimine katkı sağlıyor. Hızlı kilo alan ve et verimi yüksek olan Eşme koyunu, yılda 1 kez doğurur ve çoğul doğum yapma ihtimali de yüksektir.