Piyasada satılan yer fıstığının fiyatı da tüm ürünler gibi 2 katın üzerinde zamlar görerek 200 ila 250 TL bandına çıktı.
Osmaniye’de ağırlıklı olarak üretimi yapılan yer fıstığı, 1 yıl öncesine kadar 80 TL ile 100 TL aralığında, satılıyordu. Kuruyemişçi esnafının artan maliyetleri, akaryakıt, poşet ve sigorta ile Bağ-Kur primlerine gelen zamların ardından, fiyatlar pik yaptı.
Uşak’taki pazaryerlerinde dahi tuzluğu fıstığın kilosu 200 TL’den satılmaya başlandı.
İNTERNETTE YER FISTIĞI DAHA PAHALI
İnternette satılan fiyatlar ise 230 TL ve üzerinde seyrediyor. İnternetteki fiyatların yüksek olmasının başlıca sebebi kargo maliyetlerindeki artışlar. Bunun yanı sıra A101, BİM ve ŞOK gibi Türkiye’nin en ucuz marketlerinde, tuzlu fıstığın kilogramı 145 ila 150 TL dolaylarında seyrediyor.
FISTIK ÜRETİCİSİNDEN TMO KAÇA ALIYOR?
Türkiye’de en fazla fıstık Akdeniz bölgesinde üretiliyor. Osmaniye, Adana, Mersin, Antalya ve Kahramanmaraş, Türkiye'nin yer fıstığı üretiminin yüzde 70’e yakınını sağlıyor. Bu yıl verimden memnun olduğu ifade edilen çiftçilerin, dönümde yaklaşık 400 kilogram ürün alıyor. Çiftçiler, fıstığın alım fiyatının 60 lira ve üzeri olmasını bekliyor.
YER FISTIĞINDA NE KADAR PROTEİN VAR?
Yer fıstığı içerdiği protein nedeniyle yoğun bir şekilde tüketiliyor. Bazı alkollü ve alkolsüz içeceklerle tüketilen yer fıstığı, uygun fiyatı nedeniyle çoğu vatandaşın alabildiği bir kuruyemişti.
Fiyatı arttığı için artık vatandaş, 100’er gram veya 200’er gram olarak yer fıstığı alabiliyor.
Yer fıstığının anavatanı Orta ve Güney Amerika olarak açıklanıyor. 100 gram fıstıkta ortalama 567 kalori bulunuyor ve bunun yarısı yağ, yüzde 16’sı karbonhidrattan oluşuyor. Protein miktarı ise yüzde 15 yani 15 gram olarak tespit edildi.
Editör: Ali ARASLI