Yaşam

Uşak'tan İzmir'e 401 Kilometrelik Doğa Harikasını Kaybedebiliriz!

Murat Dağı'ndan doğarak, Uşak, Manisa ve İzmir'e uzanan 401 kilometrelik bir hat çizen doğa harikası Gediz Nehri'ndeki kirlilik kuşlar ve diğer canlılar için büyük bir risk barındırıyor. Gediz'deki sorunlar, Gediz Deltası'ndaki tatlı suyun azalmasına ve kuraklık nedeniyle bölgenin doğal ve ekonomik hayatına darbe vurulmasına yol açıyor.

Abone Ol

Uşak ve Kütahya’nın sınırlarında bulunan Murat Dağı’ndan beslenen Gediz Nehri’yle oluşan Gediz Deltası kuraklık nedeniyle büyük sıkıntılar içinde. Gediz Deltası’nda biyoçeşitliliği kuraklık ve kirlilik nedeniyle bozulan ekosistem alarm veriyor. Uzmanlar, Murat Dağı’ndan doğan kaynağın korunması gerektiğini ve bu sorunun çözülmemesi durumunda büyük bir tahribatla karşı karşıya kalınacağını önemle vurguluyor.  

UŞAK, MANİSA VE İZMİR’E UZANAN 401 KİLOMETRELİK BİR DOĞA HARİKASI  

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Halil Şen, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Kütahya sınırlarındaki Murat Dağı'ndan doğan Gediz Nehri, Uşak, Manisa ve İzmir'den geçiyor, verimli tarım alanlarının sulanmasında önemli rol oynuyor. Gediz Deltası da 401 kilometre uzunluğundaki nehrin İzmir Körfezi'ne dökülürken oluşturduğu 400 kilometrekare alanı ifade ediyor. 

GEDİZ NEHRİ’NİN OLUŞTURDUĞU DOĞAL YAPI RAMSAR SÖZLEŞMESİYLE KORUNUYOR 

Doğal Sit Alanı statüsüne sahip delta, Türkiye'de Ramsar Sözleşmesi ile korunan 14 uluslararası öneme sahip sulak alan arasında yer alıyor. Türkiye'nin en büyük kıyı sulak alanlarından biri olan bölge başta flamingolar olmak üzere birçok kuş ile canlı türüne ev sahipliği yapıyor. 

Deltanın Ege Bölgesi için hem tarımsal sulama hem de biyoçeşitlilik açısından kritik bir önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Şen, iklim değişikliği nedeniyle bölgede sıcaklıkların arttığını, rüzgarların kuvvetlenmesiyle denizin tuzlu suyunun nehrin iç kesimlerine ilerlediğini ve yağışların azaldığını belirterek, bu durumun canlı türleri ve popülasyonlarında azalmaya neden olduğunu ifade etti. 

GEDİZ’DE CİDDİ BİR TATLI SUS SIKINTISI VAR 

Bölgedeki en büyük tehdidin kuraklık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şen, "Deltada ciddi bir tatlı su sıkıntısı var. Özellikle seddelerin bozulması, deniz suyunun iç kesimlere ilerlemesine ve mikroiklim değişikliklerine yol açıyor. Bu sorunun giderilmesi için öncelikle seddelerin güçlendirilmesi ve bölgeye tatlı su girdisinin sağlanması gerekiyor. Bu konuda, valilik bünyesindeki Mahalli Sulak Alan Komisyonu'nun çalışmaları sürüyor. Alınan kararların uygulanmasını bekliyoruz." diye konuştu. 

Prof. Dr. Şen, deltada kuşların çoğunun sazlıkların arasına yuva yaptığına dikkati çekerek, kuraklık nedeniyle sulak ve bataklık alanların kurumasının kuş türlerinin bölgede kalma süresini ve üremesini doğrudan etkilediğini ifade etti.