Uşak’ın Sorkun köyünde bir yayın yapan ‘Uşak Aşıklar Şehri’ kanalı, köyün tarihçesini masaya yatırdı. Kentte tanınan siyasetçi İbrahim Yılmaz’ın rehberliğinde, Cengiz Doğan burada bir program yaptı.

Alparslan Dur’un kameramanlığında ve montajında Sorkun programı yapıldı. Sorkun köyündeki Recep türküsünün öyküsü anlatıldı.

sorkun5

RECEP TÜRKÜSÜ NEDEN YAZILDI

Recep türküsünün hikayesini anlatan İbrahim Yılmaz, geçmişte yaşanan üzücü olaya değindi.

Yunan İşgali sırasında, Recep isimli bir gencin şehit edildiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Buranın bir başka hikayesi daha var. Recep Türküsü diye bir türkümüz var. Burada yakılan türkünün hikayesi var.

Bu bölgede hayvan otlatırken Nişanlısına ait koçunu vermek istemiyorlar. Recep sürüyü vermek istiyor ama Yunanlılar bunu öldürüyorlar.

Mezarlığın olduğu yerde genç yaşta, Recep bıçaklanıp öldürülüyorlar.”

sorkun4

SORKUN KÖYÜNÜN MİMAR SİNAN’I

“Sorkun’da bir çok tarihi çeşme var. Bir de burada köprü var” diyen İbrahim Yılmaz, şöyle söyledi:

“Örme tekniğiyle yapılmış ve kilit taşı var. Yerel malzeme olan kayraklarla örülmüş muhteşem bir köprü var. Sonradan da yenilenmiş ve üzeri daha sonra betonla örülmüş bir köprü var.

Bu köprü, Dağdemirler yolu üzerindeki bir köprüdür. Burada kullanılan taş malzeme, tamamen Sorkun’un kayrağıdır. Sorkunlular’a kayrakçı derler.

sorkun3

Uşak’ta bütün zenginler ve fabrikatörler evlerini kayrakla yapardı. Fabrikalarda ve hanlarda bu malzeme kullanılırdı. Bu mevcut taşlı köprüyü yapan benim dedem Hacı Mehmet Atasorkun’dur. Köprü yapım ustasıdır ve lisanslıdır. Hem Şeker Fabrikası’nda, hem de DSİ’de lisansı var. 3 tane köprüsü var. Ve bu bölgenin Mimar Sinan’ı gibidir.

Uşaklı erkek ve kadınlar kaç yaşında evleniyor! Uşaklı erkek ve kadınlar kaç yaşında evleniyor!

Burada bir de değirmen arkı vardı. Burada su değirmenleri vardı. Bir sulama suyu da burayı suluyordu. Bu oluklar buradaki suyu almazdı. Böyle bir dere ve soğuk pınar altı ve tarihi bir çeşme ve köprü.”

sorkun1

Sorkun köyünün adı nereden geliyor?

Programdaki bilgi veren Mehmet Yılmaz da, köyün adının nereden geldiğini belirtti. Mehmet Yılmaz, şöyle dedi:

“Sorkun köyünün adı, sorgu hakimlerinin olduğu yer diye bahsediliyordu. Etrafta kanunu olumsuzlukları düzenlemek için bir şahsa güvenilirmiş. Gelen sorgu hakimi, o kişinin verdiği ipuçlarıyla sorunları çözermiş. Sorgu hakimi, burada sorguyu yaparmış. Taş bir evde sorgu hakimi gelir ve burada çalışırmış. Sorgu diye diye adı Sorkun olmuş. Sorgu hakimliğinden Sorkun köyüne dönüştüğü rivayet ediliyor.”

sorkun2

Editör: Ali ARASLI