Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Akdeniz, İç Anadolu ve Uşak’ın yer aldığı İç Ege’de toz taşınımı uyarısı yaptı. Bugün gece saatlerine kadar görülmesi beklenen toz taşınımının Ege Bölgesi’nin iç kısımlarında görülmesinin beklediği ifade edildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda, şu ifade yer aldı: “İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının etkili olacağı tahmin ediliyor. İç Ege ve Batı Akdeniz'de Perşembe akşam saatlerine kadar, diğer yerlerde Cuma günü gece saatlerine kadar görülmesi beklenen toz taşınımının meydana getireceği başta sağlık problemleri olmak üzere görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

İNSAN DOĞANIN İŞİNE BURNUNU SOKTUĞU İÇİN OLUYOR

Söz konusu durumla ilgili bir değerlendirme yapan Meteoroloji Mühendisi Bünyamin Sürmeli, kişisel youtube kanalı üzerinden bilgi verdi. Sürmeli, çöllerde oluşturulan yapay yaşam alanlarının bu duruma neden olabileceğini belirtti. Sürmeli, şu ifadeleri kullandı:

“Orta bölgelere ağırlıklı olarak toz taşınımı var. Bize toz eskiden sıklıkla Doğu Akdeniz’den gelirdi. Şimdi Afrika daha hareketli. Arap yarımadası ve Lübnan’dan gelen tozla birleşiyordu. Şimdi Afrika daha hareketli ve buradaki toz Avrupa’ya taşınıyor ve buradan bize geliyor. Yunanistan ve Bulgaristan’dan bize gelen toz vardı. Şimdi Mısır ve Lübnan’dan orta bölgelere doğru akan bir toz var. Bu toz taşınımından Karadeniz de etkileniyor ve Ukrayna’ya kadar gidiyor.”

Açık havada spor yapmayın ve maske takın!

Evin İçinde Kıble Nasıl Bulunur? Evin İçinde Kıble Nasıl Bulunur?

Sürmeli, şu uyarıları da yaptı: “Bu sahra tozu, aslında toprak için faydalı. Deniz ve denizlerdeki canlılar için faydalı. İçinde fosfor ve demir var. Çamur yağmurları toprağı destekliyor ve gübreliyor. Doğada eko-sistem mikro ve makro ölçekte dengeli planda gidiyor. Senin sahra çölün olmasa Amazon’da yağmur ormanı olmaz ve buzullar olmaz. Böyle değişik bir düzen var dünyada. Akademik çevreler de hiçbir şeyin gereksiz olmadığını ve çölün sulayıp yeşillendirilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Orada çöl olmazsa orman olmaz. Yeter ki insan burnunu hiçbir şeyin içine sokmasın. Sıkıntı bu tozu solumakta. Çamur yağmuru olan yerler şanslı. Ama maalesef her yerde yağış yok ve burada toz havada asılı kalıyor. Hava kalitesi düşüyor. Lütfen açık havada spor ve yürüyüş yapmayın”.

Editör: Ali ARASLI