Nisan ayındaki soğuk hava, Mart 2025'in ortasında çiçek açan ve son 3 haftadır soğuklar nedeniyle zirai don tehlikesiyle karşı karşıya kalan meyve ağaçlarını olumsuz etkiliyor. Zirai dondan olumsuz etkilenen illerin başında Afyonkarahisar, İzmir, Denizli, Kütahya, Manisa ve Uşak da gelirken, MGM hava tahmin uzmanları önümüzdeki 48 saatlik sürecin de kritik olduğunu bildirdi. Türkiye genelinde 36 ilde zirai don riski önümüzdeki 48 saatlik dilimde etkili olacak ve bu konuda Tarım Bakanlığı yetkilileri ve valilikler gerekli uyarıları çiftçilere yapmaya devam ediyor.
İZMİR, UŞAK, DENİZLİ, MANİSA, KÜTAHYA VE AFYONKARAHİSAR
Zirai don, Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa, İzmir, Uşak ve Denizli'nin yer aldığı İç Ege Bölgesi'ni olumsuz etkiliyor ve buradaki ürünlerin harap olmaması için çalışma yapılırken, zararın da bir noktada önüne geçilemedi. Manisa'da başta Saruhanlı, Turgutlu, Salihli, Alaşehir olmak üzere pek çok ilçede sıfırın altına düşen hava sıcaklığı, üzüm bağları ve tarım alanlarında zarara yol açtı. Kentte üzümün dışında, kiraz ve kayısı ağaçlarının yanı sıra domates, kavun, karpuz gibi ürünlerin de zirai dondan etkilendiği belirtildi. Turgutlu Ovası'nda zarar gören üzüm bağlarında hasar tespit çalışması başlatılırken, İzmir'in Menemen, Aliağa ve Selçuk ilçelerinde üzüm bağları, Kemalpaşa ilçesinde ise kiraz ağaçları zirai dondan etkilendi. Bölgede zarar gören alanlarda hasar tespit çalışmaları sürüyor. Uşak'ta zirai don nedeniyle 74 bin 439 alanda üretim yapılan badem, ceviz, kayısı, erik, üzüm ve vişne ağaçlarında büyük oranda zararın oluştuğu belirtilirken, Denizli'nin Pamukkale, Güney ve Çal ilçelerinde elma, kayısı ve üzüm bahçelerinde soğuk hava nedeniyle zararlar oluştu.
ESKİŞEHİR, BURSA VE BİLECİK'TE DE SIKINTILAR VAR!
Bursa'nın Mudanya ilçesinde de zirai don nedeniyle meyve ağaçları zarar görürken, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai Samast, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yaşanan don olayının üreticileri zor durumda bıraktığını kaydetti.
Meyve ağaçlarında yüzde 50'ye yakın hasarın olduğunu belirten Samast, "Üzüm bağları ve şeftali ağaçlarında büyük kayıplar var. Çiftçilerimizin desteklenmesi şart." ifadesini kullandı. Işıklı Mahallesi Muhtarı Tarık Şengül ise özellikle incir arazilerinde büyük zarar oluştuğunu söylerken, üretici Mehmet Adıgüzel de 800'den fazla incir ağacının çiçeklenme döneminde zirai don nedeniyle zarar gördüğünü dile getirdi. Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün Karadağ ise zirai donun ardından sahada incelemelere başladıklarını bildirdi. Eskişehir'in Mihalıççık ilçesinde kiraz ve ceviz bahçeleri zirai don nedeniyle zarar gördü. Bilecik'in Osmaneli ve İnhisar ilçesinde de özellikle şeftali ağaçları başta olmak üzere birçok meyve ağacı zirai dondan etkilendi. Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde zirai don, elma başta olmak üzere üzüm ve Trabzon hurmasını etkilerken, Yalova'da zirai dondan Altınova ilçesi ağırlıklı olmak üzere ilk verilere göre kivi, erik ve Trabzon hurması etkilendi. Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere ile diğer ilçelerde de zirai don nedeniyle zarar gören ürünlerin belirlenmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma başlatıldığı bildirildi. Tekirdağ'da filiz vermeye başlayan üzüm bağlarında etkili olan zirai don nedeniyle zarar oluştu. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ekiplerince Şarköy ilçesinde üzüm bağlarında inceleme yapıldı. Yapılan incelemelerde bağların zarar gördüğü tespit edildi. Üzüm üreticileri, zirai dona karşı tedbir alması konusunda bilgilendirildi.
48 SAAT KRİTİK VE BU ŞEHİRLERDEKİLER DİKKAT ETMELİ
Türkiye genelinde iklim, geceleri 2 gün boyunca 0 derecenin altında seyredecek ve zirai don hadisesi bu dönemde görülecek. Yaklaşık 48 saatlik dönemde, dikkatli olması gereken iller şöyle:
Samsun, Malatya, Elazığ, Manisa, İzmir, Uşak, Denizli, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Çanakkale, Yalova, Tekirdağ, Niğde, Karaman, Aksaray, Konya, Kırşehir, Sakarya, Karabük, Düzce, Bolu, Trabzon, Ordu, Rize, Giresun, Kahramanmaraş, Adıyaman, Erzincan, Erzurum, Tunceli, Amasya, Tokat, Çankırı, Çorum ve Kastamonu.