Uşak’ta bir süredir zamlanması gündemde olan sokak tipi simit 5 TL’den 6 TL’ye yükseldi. Uşak Fırıncılar ve Unlu Mamulleri İmalatı Esnaf Odası tarafından bir süre önce zamlanması gündeme alınan simit, poğaça ve açma fiyatlarına zam yapıldı.SİMİT2

Buna göre 100’er gramlık; susamlı sokak simidi 5 TL’den 6 TL’ye, sütlü simit 8 TL’ye, tereyağlı simit 12,50 TL’ye, açma 15 TL’ye, poğaça 15 TL’ye, anne kurabiyesi 15 TL’ye, börek 15 TL’ye, boyoz 15 TL’ye ve mayalı grup da 25 TL’ye çıkarıldı. Simit fiyatlarına en son Aralık 2022’de zam yapılmıştı ve 4 TL’den 5 TL’ye yükselmişti. Son gelen fiyat güncellemesiyle birlikte simidin fiyatı yüzde 20 oranında arttı. Bunun yanı sıra tarifede çok pahalı olan poğaça fiyatlarının piyasada 15 TL yerine 7 ila 7,5 TL bandında satılacağı kaydedildi.

Simit fiyatlarına yapılan zamla ilgili görüş belirten bir esnaf, “Uşak’ta 10’a yakın simit fırını var ve bunların çoğu çok zor şartlarda ayakta kalıyor. Simit üretimindeki en büyük maliyetlerden biri işçilik. Önümüzdeki günlerde asgari ücrete zam gelecek ve en küçük simit fırınında dahi şu anda 5 kişiden aşağı çalışan yok. Bunun yanı sıra un fiyatlarına seçimlerden sonra zam geldi ve TMO buğday alım fiyatını da artırdı. Susam bizim en önemli girdi maliyetlerimizden biri ve susam da sürekli olarak fiyatı artan ürünlerin başında. Sürekli her şeye zam geliyor ve bizim de piyasada kalmamız için zam yapmaktan başka bir çaremiz yok. Bizim girdi maliyetlerimize yüzde 35’in üzerinde zam oldu ve biz buna rağmen yüzde 20 gibi bir zam yaptık. Ayrıca simidi alıp satanları da düşünerek, zammı daha makul seviyede tuttuk” dedi.

Uşak'ta ve diğer illerdeki tekstilciler, asgari ücretin 3400 TL olduğu Mısır'la rekabette zorlanıyor Uşak'ta ve diğer illerdeki tekstilciler, asgari ücretin 3400 TL olduğu Mısır'la rekabette zorlanıyor

SİMİT3

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE EKMEK 7 İLA 7,5 TL OLABİLİR

Öte yandan Uşak’taki fırıncı esnafı ekmeğin de fiyatının artması için girişimlerde bulundu. Uşak’taki ilgili kurumlara ekmeğin fiyatının 5 TL’den 7,5 TL olmasına dair dilekçeler ulaştırıldı. Bunun yanı sıra en fazla fiyat artış talebi Mende ekmeği olarak bilinen köy tipi ekmekte oldu ve 20 TL olan 1 kilogram 100 ila 1 kilogram 200  arasında gramajı değişen ekmeğin fiyatının 30 TL olması istendi. Kentte üretilen 250 gramlık çarşı ekmeği ise 5 TL’den 7,5 TL olarak fiyat güncellenmesiyle ilgili talep, üst makamlarda halen görüşülüyor. Ekmek fiyatlarının toplanacak olan komisyon kararıyla belirlendiği ve diğer ürünlerden daha farklı tutulduğu ifade ediliyor. Ekmeğe zam için bakanlık, belediye ve ilgili üst kuruluş olan odalardan oluşan komisyon kararı baz alınıyor. Tek başına Fırıncılar Odası’nın zam yapma yetkisi bulunmuyor.

Editör: Ali ARASLI