Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, bölgenin eğitim konusunda yeni atılımlar yapacağını belirterek, önümüzdeki 20 yılı baz alan bir planlamayla, nitelikli eleman sorununu çözmeye çalışacaklarını ifade etti. Ara eleman sorunu için daha önce Suriyeli göçmenlerden yararlanmayı düşündüklerini kaydeden Ağaoğlu, “Suriyeliler biz gibi değil. Onlar da Müslüman ama bizim Türk insanı gibi çalışkan değiller ve biraz tembeller. Bursa’yı Bursa yapanlar Yugoslav göçmenleri ve bizim burada da Afganlar var ve onlar gerçekten çalışıyorlar. İnşallah bunları daha fazla buraya getirip, onlardan yararlanmalıyız” dedi.
Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, bölgede eğitimle ilgili çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ağaoğlu, “Okulumuzu 24 derslik ve 5 atölye ile bitirdik ve burada eğitim 300 öğrenci ile başladı ve önümüzdeki yıl 600 öğrenci alacağız. Bununla gurur duyuyoruz ve yeni yapılan bir okulumuz var. Ara eleman bizim için bir kan gibi ve geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı’na gittik ve ilimizi 20 yıl ileriye götürecek bir çalışmanın altyapısını oluşturuyoruz. Biz şu anda ciddi sıkıntılar içindeyiz ve ilk defa istihdam ve üretime önem veriliyor. Biz şu anda kriz olduğu için sanayicimizi sıkamıyoruz ve bununla ilgili elimizdeki işleri çevirmeye çalışıyoruz. Teknopark’ın bize çok bir katkısı yok. Rektörümüz bunun başkanı oldu ve yer tahsisi de yaptık. Burada artık beyin jimnastiği yapılmalı. Biz bununla ilgili 3 veya 4 yeri inceledik. Diğer illerdeki teknoparklar daha oturmuş bir düzendeler. Genel kurula kadar burayı bitireceğiz ve açılışını yapacağız. Genel kurulda törenimizi yapacağız, çünkü teknopark çok önemli. Uşak’ta bazı akıllı çocuklarımız var ve bazıları elindeki bilgileri alıp, A veya B firmasına satıp parayı kendileri alıyorlar ve onlara bir şeyler vermiyorlar” dedi.
Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Bizim en önemli sorunlarımızdan biri de ara elemandır ve bununla ilgili inceleme gezileri yaptık. Hemen her ilde aynı sorun var ve ara eleman bulunamıyor. Şu anda bizim işçi sıkıntımız var. Firmalar personeli alıyor ve eğitiyor. Bazı firmalar biraz maaş artırıyor ve futbolcu gibi onları alıyor. Bu durum şirketlerin arasını açıyor. Uşak’ta son yıllarda Suriyeliler var ve dönemin Valisi Seddar Yavuz’dan çalışmaları için özel izinler aldık. Pasaportları valiliğe vermeleri gerekiyordu ve kimsenin gitmediğini gördük. Suriyeliler biz gibi değil. Onlar da Müslüman ama bizim Türk insanı gibi çalışkan değiller ve biraz tembeller. Bursa’yı Bursa yapanlar Yugoslav göçmenleri ve bizim burada da Afganlar var ve onlar gerçekten çalışıyorlar. İnşallah bunları daha fazla buraya getirip, onlardan yararlanmalıyız. Mersin’de 612 kişi mezun olmuş ve 605’i iş bulmuş. Biz de öğrencilerimizi takip eden bir sistem kuracağız. Ben Uşak’ta 3 tane kimya mühendisi aldım ve okulu dereceyle bitirenler de var. Her şeyi ezberlemişler ama pratikte hiçbir şeyi bilmiyor. 2 yılda biz bu elemanlara işin nasıl yürüdüğünü öğrettik. Biz de bunu Uşak’ta yapacağız ve burada 6 veya 7 bölüm yapacağız. Tekstil, seramik ve makine ekipmanın yanı sıra; gıda, silah ve yedek parça alanında bölümler açacağız”.
UŞAK'TA İSTENEN BİRLİKTELİK BUGÜNE KADAR OLMAMIŞ
“Biz burada yatılı okul açacağız ve öğrencilerimiz sadece pazarları burada dinlenecekler” diyen Ağaoğlu, şöyle konuştu: “Bunu Avrupalı 20 yıldır yapıyor ve biz ise geride kaldık. Bu tabii biraz da Uşak’ın önde gelenleri, vekiller, bürokratlar ve diğerleri için uyumuşlar demeyeyim de birlik ve beraberlik içinde olamamışlar. Masaya yumruklarını vuramamışlar. Bizde herkes bireysel gidiyor ve ben gidince benim sözüm terse geliyor. OSB’ye üniversite kuranlar var ve biz ise öylece kalmaktayız. Keşke bu okul 5 veya 6 yıl önce olsaydı ve bizde sıkıntı olmazdı.”
UŞAK'TA ASELSAN, ROKETSAN VE HAVELSAN'A YEDEK PARÇA YAPACAĞIZ
Uşak’ta silah ve yedek parçaları üretimi yapılacağını kaydeden Halil Ağaoğlu, “Çok ortaklı birliktelikle burada silah ve yedek parçaları üretimi yapılacak. Aselsan, Roketsan ve Havelsan’a yedek parça yapacağız. Tabi şu anda kriz var ve kimse bu işlere bakamıyor. Herkesin önünde fabrikası var ve kış geldi, maaş, elektrik ve sigorta gibi temel giderler var. İş yine ödemeye geliyor ve ödemeler zorlaştı. 3 ay, 6 ay veya 7 aylık çekler dönüyor. 2021’e çek verenler var ve bunları derken utanıyorum. Yargı biraz sıkıştırmalı ve borçlu olan mahkemeye işin taşınmasını istiyor. Çünkü mahkemeye gidince ödeme daha da uzuyor. Ben bazen sanayicileri uyarıyorum ve yine kötü olan ben oluyorum. Dilimizin döndüğünce bunu anlatıyoruz ve maalesef hep böyle olmuyor. Şimdi biz fabrikaların üzerine fazla gidemiyoruz ve aidatlarda esneklikler tanıyoruz. OSB’lerin çoğunun durumu böyle” dedi.
Editör: TE Bilişim