Prof. Dr. Mehmet Karayaman’ın kaleme aldığı Alaettin Ergönenç’in hatırlarında Uşak halıları da yer aldı. Kurucu Meclis Üyesi Op. Dr. Alaettin Ergönenç’in Hatıralarında, halının önemine değinildi. Uşak halısının kent tarihi ve ekonomisi için önemi kitapta bir kez daha vurgulanıyor. Kitapta aktarım yapan Alaettin Ergönenç, halının çok önemli bir kültür olduğunu belirtiyor. Alaettin Ergönenç, çocukluk döneminde Uşak’ta halı dokumayı bilmeyen kızlarla evlenilmediğini aktardı. Ergönenç’in hatırasındaki şu ifade dikkat çekti:
“Her evde halı direği vardı. Her kadın halı dokumasını bilir, bilmeyeni de kimse eş olarak almazdı”.
Ergönenç’in hatıralarında, kadınların topluca halı dokuma faaliyetinde bulunduğu ortaya kondu.
İngilizler, özellikle hatalı olan Uşak halısını aldı
Uşak halısıyla ilgili dikkat çeken bir anıda da, İngiliz bir tüccarın bilinçli olarak hatalı halıyı alması oldu. Ergönenç, halı ticareti yapan Memduh Bey’in hatırasını da şöyle nakletti:
“Bir tarihte İngiltere’den bir halı tüccarı, halı almak için gelmiş. Memduh Bey halıdakı bir hatayı fark etmiş ve bu kısmın üstüne basmış. Durumu anlayan İngiliz tüccar, saklamasına gerek olmadığını ifade etmiş. İngiliz tüccar, ‘-Senin o sakmalamaya çalıştığın hata, bu halının değerini artıyıor, o hata halının el dokuması oduğunun ıspatıdı” demiş. O halıyı da almış”.
UŞAK HALILARI KENTİN TARİHİNİ YANSITIYOR
Uşak halıları, bir dönem Avrupa saraylarını süsleyen bir dekorasyon unsuruydu. Ressamların çizdiği resimlerde Uşak halısı çoğu zaman önplana çıktı. Uşak halıları, şu anda Dokurevi’nde aktif bir şekilde dokunuyor. Aynı zamanda Uşak halısı, valilik ve UTSO tarafından coğrafi işaretle tescillendi.