Uşak’ta Karaağaç Mahallesi’nde inşa edilen ve daha önce çöplük alanı olarak kullanıldığı için doğalgaz tesisatı çekilmeyeceği öne sürülen, TOKİ konutlarının bulunduğu bölgeye doğalgaz hatlarının çekilmeye başlandığı ve müteahhit firmanın da merkezi ısınma için UDAŞ’a abonelik başvurularını yaptığı ve aboneliklerin verildiği ifade edildi. Konuyla ilgili bilgi veren bir UDAŞ yetkilisi, “Bölgedeki tüm kontrolleri yaptık ve doğalgaz hattıyla ilgili her hangi bir sakınca olmadığı için çalışmaları başlattık. Konutları yapan şirket yetkilileri, binaların merkezi ısınması için abonelik başvurusunu yaptı ve bizler de abonelikleri oluşturduk. Kat sahipleri de tapularını alıp, güvence bedellerini yatırıp, abonelik işlemlerini ilerleyen günlerde yapacaklar” dedi.
Uşak’ta son dönemlerde tartışma konusu olan Anıttepe TOKİ projesinin bulunduğu bölgede doğalgaz hattının çekilip çekilmeyeceği konusu, nihai olarak sonlandı. Bir süre önce görevden alınan bir önceki İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş, bölgede doğalgaz hattının çekilmeyeceğini öne sürmüş ve bu iddialar kentteki bazı yerel haber sitelerinde haberleştirilmişti. Hakan Savaş’ın iddiaları 2010’daki hazırlanan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından hazırlanan bir rapora dayandırılmıştı. Savaş’ın açıklamalarının ardından, bölgedeki vatandaşlar da doğalgaz talebinde bulunmuş ve konuyla ilgili AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay sitem etmişti. Mehmet Altay, bölgede hazırlanan raporun daha önce çöplükten enerji üretimiyle ilgili olduğunu ve bölgenin metan gazından arındırıldığını ifade etmişti.

Uşak'taki apartlara sıkı denetim! Çirkin görüntüler üzerine cezalar yağdırıldı! Uşak'taki apartlara sıkı denetim! Çirkin görüntüler üzerine cezalar yağdırıldı!


UDAŞ DOĞALGAZ HATTI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI
Bölgeyle ilgili yeniden fizibilite ve raporlama çalışması yapıldı ve burada doğalgaz hattının yapımı için temiz raporu verildi. Uşak Anıttepe’de bulunan ve daha önceki yıllarda çöp yığınlarının toplandığı bölgedeki 700 dairelik proje alanıyla ilgili yeniden bir rapor çıktı. Daha önceki raporun da dönemin Belediye Başkanı Ali Erdoğan tarafından, katı atık ayrıştırma alanında enerji üretimi için hazırlandığı bildirildi. 1999’da bölgede metan gazından enerji üretimi yapılabileceğine dair hazırlanan raporun üzerinden uzun yıllar geçtiği için aynı bilim insanları, 28 Temmuz 2022 itibariyle bölgede yeniden inceleme yaptılar. Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Şevket Tulun ve Doç. Dr. Melayib Bilgin tarafından hazırlanan, “Uşak İli Merkez ilçesi Karaağaç Mahallesindeki İnşaat Alanında Metan Gazının Araştırılması” başlıklı raporda, metan tehlikelisi olmadığı kaydedildi. Raporun üzerine Uşak Doğalgaz Anonim Şirketi (UDAŞ) da bir fizibilite çalışması yaptı ve bölgedeki metan çukurlarını kontrol etti. UDAŞ’ın raporu da olumlu çıktı.


BİNALARIN MERKEZİ ISINMASI İÇİN ABONELİKLER VERİLDİ
Bu alandaki metan gazı tartışmasına son nokta kondu ve bölgedeki ana bağlantılar için UDAŞ tarafından çalışma başlatıldı. Ayrıca Anıttepe TOKİ’deki konutları inşa eden müteahhit şirket, UDAŞ’a abonelik başvurularını başlattı ve onay süreci de tamamlandı. Konuyla ilgili bilgi veren bir UDAŞ yetkilisi, kat sahiplerinin tapularını aldıktan sonra, güvence bedellerini yatırıp, ocak ve sıcak su kullanımı için abonelik kayıtları yaptırabileceğini bildirdi. Aynı yetkili, “Bölgede detaylı bir çalışma yaptık ve burada doğalgaz hattının çekilmesi noktasında nihai  karara vardık. Bu durum bazı tartışmalara konu olduğu için hassas davrandık ve kendi araştırmamızı da yapıp, bölgeye doğalgaz hatlarının imalatı çalışmasına başladık. Buradaki binalarda merkezi ısıtma sistemi var ve doğalgaz aboneliklerini müteahhit firma yapıyor. Şirket yetkilileri bize gerekli evrakları ulaştırdı ve bizler de abonelik işlemlerini tamamladık. Hat çekiminin ardından kontroller yapılacak ve daha sonra vatandaşa da tapuları verilir. Tapuları alan vatandaşlarımız, güvence bedellerini yatırarak, ocak ve sıcak su aboneliklerini yapacaklar. Tabii öncelikle tapularını almaları lazım ve bu işlemle ilgili de UDAŞ ekipleri gerekli yönlendirmeleri yapacaktır” dedi.


2010 YILINA KADAR ÇÖPLÜKTÜ, ŞİMDİ TOKİ EVLERİ YÜKSELDİ
Uşak Anıttepe Parkı civarına inşa edilen 700 dairelik TOKİ konutlarının bulunduğu bölge, 2010 yılına kadar kentin vahşi çöp yığma alanı olarak kullanıldı. Burada kentin çöplüğü yıllar boyunca birikti ve bölgede daha önce metan gazından enerji üretimi de gündeme geldi. Bu konuda bir rapor hazırlatılmış ve bölge çöplük alanı olarak kullanıldığı sırada, metan gazından enerji üretimi olup olmayacağına dair görüş istenmişti. Bilimsel olarak hazırlanan bir raporda bölgedeki metan gazından enerji üretilebileceği ortaya konmuştu. Fakat yatırım maliyetlerinin güçlüğü nedeniyle o dönemde bu yatırım gündeme alınmamıştı. 2010 yılında dönemin Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan zamanında, çöplük alanı Ovademirler’de bulunan katı atık ayrıştırma ve depolama alanına taşımaya karar verdi. Çünkü bölgede TOKİ 4. Etap konutlarının inşaatına da başlandı. Yeni çöp deponi alanıyla birlikte, Karaağaç Mahallesindeki bölge konut ve bina üretimi için uygun hale geldi. 2008’de inşaatı başlayan TOKİ 4. Etap konutları da 2010’dan itibaren kullanıma açıldı. Çöplük alanının rehabilite edilmesiyle birlikte bölgeye Anıttepe parkı da yine dönemin Belediye Başkanı Ali Erdoğan zamanında kuruldu. O dönemde bölgede olası bir metan gazı patlaması yaşanmaması için, metan gazının boşaltıldığı ifade edildi. Anıttepe parkı ve Gediz Uluyolu arasında bulunan alana da 700 adet TOKİ dar gelirli grubuna yönelik konut inşaatı da bu yıl itibariyle tamamlandı.

Editör: TE Bilişim