Uşak'ta Sosyete Pazarı açıldı ve panayır havasındaki pazaryerine vatandaştan yoğun ilgi oldu. Satılan ürünlerin geneli kılık ve kıyafet olurken, adeti 100 TL yazan kollu ve kolsuz tişörtler yoğun bir şekilde satıldı.
'Ne alırsan 100, 150 ve 200 TL' etiketleri dikkat çekti...
Bunun dışında kadınlara özele altın günü ve bazı hediyeler verildi. Sosyete Pazarı, Uşak'ta uzun zamandan beri kurulmak isteniyordu.
Fakat yerel esnaf sosyete pazarını istemiyordu. Uşak Tuhafiyeciler Odası, bir dönem bu konuda çalışma yapmıştı. Bu sefer ilgili kuruluşa ruhsat verilerek, Celal Bayar Caddesi üzerinde çalışmasına çıktı.
Şimdi sosyete pazarının artıları ve eksilerine gelelim;
Sosyete Pazarı dediğiniz pazar, bizim pazarcı esnafının sattığı üründen farklı bir ürün satmıyor. Pazar malı dediğimiz ve vatandaşın uygun fiyatlı gördüğü ürünlerin satışı yapılıyor. Tabii burada İngilizler'in "Ucuz alacak kadar zengin değilim" sözünü de unutmak lazım. Fiyat ve kalite ister istemez doğru orantılı gidiyor.
Rekabet ortamı oluşması tüketiciye yarar
Sosyete Pazarı ister istemez beraberinde bir rekabet ortamını da gidecektir. Yerel esnaf, buradaki satış politikası ve ürünlere bakarak fiyatlarını revize edebilir.
Bunun dışında toplu olarak ürün alma yoluna da gidebilir. Bunun örneğini Uşak Bakkallar Odası 'Bütçem Market' projesinde yaptı. Toplu olarak daha uygun ürün alma yoluna gidilirse Uşaklı vatandaşa da daha ucuza mal satışı olur. Bu tip işletmelerin ucuz fiyatlı satışının temel sebebi yüklü ve uygun fiyata mal almaları.
Dün Sosyete Pazarı'na gittiğimde yoğun bir katılım gördüm. Akşam ezanı okunduğu sırada dahi araba park edecek yer yoktu.
Yani bu durum bizim yerel esnafın ister istemez kaybı anlamına geliyor. Uşak esnafı, bu koşullara göre kendini revize etmeli ve gerekirse 'Jet Sosyete Pazarını' kurmalı. Hatta online, sosyal medya üzerinden de satış yapmalı. Aksi halde satışları düşecek ve sıkıntı yaşacaklar.
UŞAK PORT HABER///