Yaşam

Uşak'ın tarihi ve doğal güzelliği Aksaz kaplıcası cennet gibi bir yer...

Uşak'ta binlerce yıl öncesine ait, tarihi ve doğal bir termal bölge olan Aksaz keşfedilmeyi bekliyor...

Abone Ol

Uşak Tanıtım Gönüllüleri Derneği Başkanı Ömer Aşçı, Uşak’ın Ulubey ilçesine bağlı Aksaz köyündeki tarihi hamamın keşfedilmeyi beklediğini ve bunun bölge turizmine kazandırılması gerektiğini ifade etti. Konuyla ilgili kişisel blog sitesi olan usaktayiz.com üzerinden görüşlerini aktaran Ömer Aşçı, “Uşak ilinin Ulubey sınırları içinde yer alan Aksaz Köyü arazisinde bulunan “Aksaz Kaplıcası” binlerce yıllık tarihi Roma Hamamı ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor” dedi.

Aksaz Kaplıcalarının durumunu anlatan Ömer Aşçı, “Türkiye jeotermal kaynaklar açısından dünyada ilk yedi ülke arasında yer almakta olup, Avrupa’da kaynak potansiyeli açısından birinci sıradadır. Türkiye jeotermal potansiyelinin yaklaşık %70’lik dilimi içinde Uşak ilinin de bulunduğu Batı Anadolu’da yer alan 11 ilde bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğünce hazırlanan bildiri çerçevesinde Uşak ; Frigya Termal Turizm Bölgesi (Ankara, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Eskişehir) dahilindedir” dedi. Aksazın genel durumunu özetleyen Aşçı, “Aksaz Kaplıcası; “Su akar Türk bakar” atasözünü haklı çıkarmak istercesine boşa akan bu şifalı su üzerine binlerce yıl önce bir Roma Hamamı yapılmış. Bu yapının ömrünü tamamlamasından beri bir tesis kurgulanmadan bu güne atıl bir vaziyette beklemektedir. Üzerinde hiçbir tesis olmadan kaynağından olan gücüyle kaynamaya devam eden traverten havuzları doğal bir jakuziyi andırır. “Aksaz Tarihi Kaplıcası”; Uşak ilinin en başta gelen termal havzaları içinde yer almakta olup tarihi ve doğal haliyle birlikte işlendiğinde birçok kişiye ekmek kapısı oluşturabilecek ciddi bir potansiyele sahiptir” diye konuştu

. AKSAZ HAMAMINA NASIL GİDİLİR?

Aksaz’a ulaşımı anlatan Ömer Aşçı, “Aksaz Kaplıcasına Uşak’ın Ulubey İlçesi üzerinden; Eşme yoluna girilip İnay Köyüne gelmeden Denizli/Güllü ilçesine giden yola dönülür, 3 Km sonra Blaundos Antik Kenti yol ayrımı geçilir,4 Km sonra Sülümenli Köyü geçilir,6 Km sonra Aksaz Köyü geçilir, 4 Km sonra Aksaz Köyü’nün bir mahallesi olan Aksaz Mahallesine varmadan “Aksaz Tarihi Hamamı” levhası görüldükten sonra orman içine doğru dönülür, şose yoldan 3 Km devam ettikten sonra hedefe varılır. Uşak Merkezden uzaklığı 57 Km’dir. Aksaz bölgesine varıldığında bizi devasa boyutta granit kaya dibinde kaynayan termal su karşılıyor. Vadi boyunca akan Aksaz deresi termal havuzlara karışıp suyun sıcaklığını düşürüyor. Bu alanda traverten kaya yapısı içinde kendiliğinden oluşan termal havuzda suya girmek mümkün olup suyun yer altından çıkış gücüyle olağanüstü bir jakuzi keyfi yaşıyorsunuz. Bu kaynak debisi en yüksek termal çıkış havzası olup vadiden yukarı doğru gidildiğinde tarihi Roma Hamamına gidilirken vadiden aşağı doğru gidildiğinde “Uyuz Hamamı’na varılıyor” ifadelerini kullandı.

AKSAZ’IN SUYU KALİTELİ BİR SU

Ömer Aşçı, “Aksaz Tarihi Kaplıcasının termal su kaynakları ; sodyum-bikarbonatlı kaynaklar grubu içerisinde sınıflandırılmaktadır . Kalsiyum, sodyum, bikarbonat ve sülfat içeren kaplıca suyu muhtelif hastalıklara iyi gelmekle birlikte suyun şifasını en üst düzeye taşımaktadır.  Sodyum bikarbonat insan vücudunda hücre dışı fikse edilmiş asitlerin ve bazların tamponlanmasında hayati rol oynar. Sodyum ve bikarbonat iyonlarından oluşan hafif alkalin bir tuzdur. Bütün sodyum alkalilerin en ılımlısıdır. Sodyum bikarbonat esas olarak bir temizlik ve peeling ajanı, bir koku nötrleştirici ve geçici bir yangın söndürücü olarak kullanılır. Sağlık ve güzellik uygulamalarında, ılımlı aşındırma özelliğinden ve bakterinin asit yan ürünlerini nötralize ederek kimyasal olarak kokuları azaltma kabiliyetinden yararlanılır. Yün ve ipek muamelesinde, yangın söndürücüler, ilaç, deri, maden cevheri, metalürji, temizlik preparatlarında, plastik ve kauçukta köpük şişirme, baca gazı muamelesi, yağ delme ve endüstriyel ve kimyasal proseslerde (sodyum tuzu üretimi gibi) kullanılır” diye konuştu. Ömer Aşçı, tarihi ve doğal termal kaynağın tekrar kullanılmasının bölgeye turist çekeceğini ifade etti.