Uşak Belediyesi’nin altyapıda kullanması gereken yağmur ve kanalizasyon hatlarında çap nasıl olmalı? Büyük çaptaki yağmur suyu hatları bilimsel değil mi? İşte bu soruların cevabı:

Uşak’ta her an yoğun yağış nedeniyle, geçtiğimiz günlerde meydana gelen sel felaketinin tekrarlanması endişesi yaşanıyor. Vatandaş, yoğun ve ani yağışlar nedeniyle, eskiye nazaran daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Uşak Belediyesi son dönemlerde altyapı çalışmalarını yoğunlaştırdı ve içme suyu ve kanalizasyon hatlarını yapıyor.

boru3

Kemalöz Mahallesi’ndeki kanalizasyon hattı çalışmalarının fotoğrafları, sosyal medyada paylaşıldı. Paylaşılan boruların küçük çapta olması, akıllara geçtiğimiz belediye meclisi toplantısındaki tartışmayı getirdi. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın büyük çaptaki boruların bilimsel olmadığına dair beyanatı dikkat çekmişti. Konuyla ilgili daha önce Uşak Belediyesi’nde teknik işlerden sorumlu ve bu alanda çalışma yapan bir mühendisle konuştuk.

boru2

Besim Atalay Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, Atatürk'ün en sevdiği şarkları seslendirdi Besim Atalay Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, Atatürk'ün en sevdiği şarkları seslendirdi

KANALİZASYON BORUSU KÜÇÜK ÇAPTA OLMALI

Fotoğraflardaki boruların küçük olmasının normal olup olmadığına dair sorumuza yanıt veren kaynağımız, önemli bir farkı anlattı. Durumu şöyle özetledi:“Kanalizasyon borusunda çapın küçük olmasında bir sorun yok. Aksine çap küçük olursa, atıklar daha akışkan hale gelir ve sorun çıkarmadan tahliye olacağı noktaya ilerler. Bu nedenle kanalizasyon hatlarında küçük çaplı boru kullanmakta bir sıkıntı yok. Belediyenin burada küçük çaplı boru kullanması gayret normal”.

boru1-1

YAĞMUR SUYUNDA BÜYÜK ÇAPLI BORU DAHA İYİDİR

Benzer durumun yağmur suyu deşarjı için geçerli olmadığını belirten aynı kaynak, “Küçük çapta boru bilimsel değil açıklaması gerçekçi değil. Kanalizasyon hattı için bu konuşulsa normal. Fakat yağmur suyu hattıyla ilgili bu durum tam tersi. Yağmur suyunda çap ne kadar büyük olursa, o derece suyu tahliye edersiniz ve sel baskınlarının önüne geçersiniz. Sözün özü, yağmur suyunda çap büyüdükçe, kanalizasyonda da çap küçüldükçe daha iyi verim alırsınız. Tabii caddeye atılan beton ve diğer unsular da burada sel felaketinin oluşumunu hızlandırdı diyebiliriz. Ayrıca caddenin dışındaki bölgelerde de altyapının zayıf olduğu da ortada” diye konuştu.

Öte yandan Uşak Belediye Başkanı Çakın, kentte yaşanan sel felaketinin yoğun yağış nedeniyle olduğunu ifade etmişti. AK Partili Mehmet Çakın, büyük yağmur suyu boru hattının bilime uygun olmadığını anlatmıştı. Çakın’ın bu açıklamalarına muhalefetin hiçbir şekilde cevap verememesi de ayrı bir sorunsal olarak dikkat çekti.

Editör: Ali ARASLI