Eğitim Bir Sen Uşak Şube Başkanı Bilal Kara, son olarak gündeme alınan öğretmenlik meslek kanunu tasarısında değişiklik yapılmaması durumunda eylem kararı aldıklarını açıkladı. Konuyla ilgili sendikasının aldığı kararı Uşak’taki üyelerine ve tüm öğretmenlere  duyuran Bilal Kara, eğitim çalışanlarının sorunlarının takipçisi olacaklarını kaydetti. Bilal Kara, “Eğitim-Bir-Sen olarak, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda öğretmenlerin beklentilerini ve toplu sözleşme taleplerimizi karşılayacak, sınav zorunluluğunun kaldırılarak hizmet süresini esas alan bir kariyer basamakları tasarımına hayat verecek, bir milyonu aşkın öğretmenin hak, yetki, görev ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gereken unsurları içerecek değişiklikler ve ilave düzenlemeler yapılması konusunda öğretmenlerin haklı taleplerine zemin oluşturmak ve ilgili mercilerin harekete geçirilmesini sağlamak amacıyla, eylemlerimiz sürecektir” dedi.

Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencilerine TÜBİTAK 2209-A ve TEKNOFEST Eğitimi Verildi Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencilerine TÜBİTAK 2209-A ve TEKNOFEST Eğitimi Verildi

Kara, “TBMM tarafından 3/2/2022 tarihinde kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama yönünde olumlu bir adım olmanın ötesine geçemediğini, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamadığını, kanunun eksikliklerinin giderilmesi ve ilave düzenleme yapılması gerekliliğine işaret etmiştik. Meslek kanununun yerine ikame edilmek üzere öğretmenlerin beklentilerini ve toplu sözleşme masasına taşımış olduğumuz talepleri karşılayacak mahiyette hazırladığımız meslek kanunu önerisini TBMM’ye ve milletvekillerine ileterek, görüşmelerimizde önerimiz doğrultusunda Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun revize edilmesi gerektiğini vurgulamıştık. Gelinen noktada öğretmenlerin talep ve haklı beklentilerini karşılayacak somut bir adımın hâlâ atılmamış olması, belirsizliğin eğitim çalışanları ve öğretmenler üzerinde oluşturduğu moral ve motivasyon kaybı, yerinde ve gerekli düzenleme öneri ve çağrılarına duyarsız kalınması üzerine Eğitim-Bir-Sen olarak eylem kararı almış bulunmaktayız. Bir dizi açıklama yapacağız ve bu duruma kayıtsız kalmayacağız” dedi.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kapsamının genişletilmesi, başta kariyer basamakları olmak üzere, sorunlu yönlerinin giderilmesi; yıllardır çözüm bekleyen kariyer basamakları sorununa çözüm olmak üzere getirilmiş bir kanunun, eksiklik ve hatalı ön kabullerle malul yeni bir sorun kaynağı hâline gelmesini önleyecektir” diyen Kara, şöyle konuştu: “Sorumluların ve yetkili makamların, eğitim çalışanlarının taleplerine kayıtsız kalmaması, sahadan yükselen sese kulak vermesi, eğitim paydaşlarının tekliflerini göz ardı etmeden kararları alması, yukarıda tasarımı yapılan teorinin aşağıdaki pratiklerle örtüşmesi, eğitimin niteliğini ve verimliliğini artıracaktır. Beklentiler doğrultusunda atılacak hızlı adımlar, eğitim çalışanlarının yüksek motivasyonla işe başlamalarını sağlayacaktır”.

Kara, “Bu kanun mutlaka yeniden düzenlenmelidir. Eğitim kurumu müdürlerine yüzde 200, eğitim kurumu müdür başyardımcılarına yüzde 185, eğitim kurumu müdür yardımcılarına yüzde 175, öğretmenlerden; 1 ve 2. derecelerden aylık alanlara yüzde 150, 3 ve 4. derecelerden aylık alanlara yüzde 125, diğer derecelerden aylık alanlara yüzde 100 oranında eğitim-öğretim tazminatı ödenmelidir. Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan yönetici ve öğretmenlere; görev yapılan yere göre yüzde 10 ila yüzde 90 arasında değişen oranlarda ilave tazminat ödenmelidir. Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapanlardan fiilen eğitim kurumu yöneticiliği veya öğretmenlik yapıyor olmak ya da yapmış olmak kaydıyla, uzman öğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 60, başöğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 120 oranında eğitim-öğretim tazminatı ödenmelidir. Eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlere, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru aylığına; eğitim kurumu müdürlerine yüzde 200, eğitim kurumu müdür başyardımcılarına yüzde 185, eğitim kurumu müdür yardımcılarına yüzde 175, öğretmenlere yüzde 150 oranlarının uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapılmalıdır” ifadesini kullandı. 

Editör: TE Bilişim