Uşak halısı, ortalama 300 bin TL'ye satılıyor Uşak halısı, ortalama 300 bin TL'ye satılıyor

İmalat PMI rakamlarına göre en büyük darbeyi tekstil sektörü yedi. İmalat PMI endeksi 5 ay üstü üste düştü ve 50'nin altında kaldı. Avrupa'da da düşük gelen imalat PMI endeksi (44,2), küresel bazda işlerin kötü olduğunu gösteriyor. Tekstil sektörünün içinde bulunduğu zorlu durumdan çalışanlar da olumsuz etkilenmekte. Uşak, İstanbul, Bursa, İzmir ve Gaziantep gibi tekstil kentleri süreçten çok olumsuz etkileniyorlar. Ekonomist Evren Dervim Zelyut, yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmeler ışığında, Dikiş Tutmaz Sabri gibi uyarıda bulunuyor. Zelyut, "Ortalık karışacak vaziyet alın" diyor. 

İstanbul Sanayi Odası’nın PMI endeksinin sonuncusu açılandı. İSO anketine göre açıklanan PMI’da 50 eşik değerin altında kalındı. Ekim ayındaki PMI rakamına göre istihdam yavaşladı.
Tekstil ve inşaat sektöründe işten çıkarmalar son dönemlerde dikkat çekiyor. İmalatçıların yaşadığı kan kaybının temel nedenleri arasında faizlerin yukarıya gitmesi görülüyor. Bu düşünceye Zelyut da katılıyor.
Peki son İSO imalat PMI rakamı ne durumda? Eylül 2023’te 49,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ekimde 48,4 olarak gerçekleşti.
Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, eylülde 49,6 olan manşet PMI, Ekim 2023’te 48,4’e geriledi ve üst üste dördüncü ay 50,0 eşik değerin altında kaldı.
 TEKSTİL SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR
Uşak, İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kahramanmaraş, İzmir ve Türkiye’nin bir çok kentinde en önemli alanların başında gelen tekstil sektörü, son rakamlara göre can çekişiyor.
İSO İmalat PMI rakamlarına göre yurtdışındaki talepteki zayıflar nedeniyle, tekstilde bir daralma söz konusu. İSO’nun açıkladığı rakamlara göre sektörel bazda en belirgin yavaşlama tekstilde oldu. Tekstil sektörü son 1 yılın en büyük düşüşünü yaşadı.
İSO rakamlarına göre istihdamda de en büyük golü tekstil sektörü yedi. Tekstilde çalışan binlerce kişi son rakamlara göre işsiz.
 İHRACAT RAKAMLARINA DA YANSIYOR
Uşak’ta tekstilcilerin yaptığı ihracat rakamları düştü. Deri, halı, hazır giyim ve tekstil hammaddeleri alanında geçen 1 Ocak ve 30 Kasım 2022’de 209 milyon 724 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu yılın aynı döneminde yani 12 aylık periyotta bu rakam 181 milyon 968 bin dolara düştü. Tekstil alanında görebileceğimiz bu sektörlerdeki ihracatta azalma yüzde 13,23 oldu. Geçen yılın Kasım ayında 41 milyon 289 bin dolar ihracat yapan Uşak, bu yılın aynı döneminde ise 27 milyon 283 milyon dolar ihracat yaptı.
 ZELYUT: ORTALIK KARIŞACAK VAZİYET ALIN!
Dikiş Tutmaz Sabri’nin “Ortalık karışacak vaziyet alın” repliğini hatırlatan ekonomist Evren Devrim Zelyut, önemli uyarılar yaptı.
Zelyut, firma, finansal kesim ve hane halkına değindi. Zelyut, dünya genelinde en sıkıntılı coğrafyanın Türkiye olduğunu belirtti. İstanbul’un 73,8 enflasyonu olduğunu belirten Zelyut, dolar / TL konusunda da uyardı.
Yeni bir enflasyon dalgasının ortasında olduğumuzu kaydeden Zelyut, İSO’nun PMI rakamlarını anlattığı ve bunun ortalığın karışması için bir unsur olduğunu belirtti.  Zelyut, faiz yükselten politikaların ülkeye sermaye girişlerine yol açabileceğini belirtti. Sermaye girişleriyle dolar, altın ve benzeri unsurlarda düşüşler olabileceğini vurguladı. Zelyut, kötü senaryolara da dikkat çekti. Türkiye’nin dış politikasının yalpalaması durumunda işlerin tersine de dönebileceğini aktardı.
Zelyut'un yorumu ve tavziyelerini izlemek için tıklayın...
Editör: Ali ARASLI