Uşak Belediyesi Yönetimi, memur ve diğer çalışanları rahatsız eden yeni bir uygulamaya geçmeye hazırlanıyor. Uşak Belediyesi’ndeki görevli personelin işe giriş ve çıkışları için parmak izi uygulamasına geçilmesi için personelden parmak izi alındığı bilgisi paylaşıldı.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Uşak Belediyesi kaynakları, söz konusu uygulamadan personelin büyük bölümünün rahatsız olduğunu ifade etti. Parmak izi uygulamasının hiçbir anlamının olmadığını ve kartlı sistemin de benzer işi gördüğünü belirten belediye personeli, hiçbir dönemde böylesine bir zulümle karşı karşıya kalmadığını ifade etti. Söz konusu uygulamanın yürürlüğe konulmamasını isteyen ve ilgili cihazların alım sürecinin başladığına dair duyumlar aldığını belirten bazı çalışanlar, ilgili düzenlemenin insan haklarına aykırı olduğunu ifade etti.
Belediye yönetiminin herkesi paranteze alan yönetim anlayışı nedeniyle seslerini tam olarak çıkaramayan çalışanlar, sosyal denge tazminatının da sallantıda olduğunu kaydetti. Uşak Belediyesi yönetimi ise bu konuda henüz bir açıklama yapmadı.
PARMAK İZİ UYGULAMASI DAHA ÖNCE ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN DÖNDÜ
Öte yandan parmak izi uygulaması daha önce Anayasa Mahkemesi’nden döndü. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Söke Belediyesinde memur olarak çalışan kişinin de arasında olduğu kurum personelinin 2016'da parmak izi kayıt altına alındı, mesai takibi bu yolla yapılmaya başlandı.
Belediye çalışanlardan biri, uygulamanın kaldırılması yönündeki talebinin belediye tarafından reddedilmesi üzerine Aydın 1. İdare Mahkemesinde iptal davası açtı.
İstemi kabul eden yerel mahkeme belediyenin idari işleminin iptaline karar verdi. Bu kararın belediye tarafından istinaf kanun yoluna taşınması üzerine ise İzmir Bölge İdare Mahkemesi 2. İdare Dava Dairesi, istinaf başvurusunu kabul etti, davayı kesin olarak reddetti. Uygulamanın, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olduğuna karar veren istinaf, parmak izi alınması yoluyla mesai takibinde, özel hayatın gizliliğinin ihlali bulunmadığına hükmetti.
Kararın tebliğinin ardından davacı memur, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı.
Başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 20'inci maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı kapsamındaki kişisel verilerin korunmasını isteme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca ihlalin sonucunun ortadan kaldırılması, yeniden yargılama yapılması için karar örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesi kararlaştırıldı.
Uşak Belediyesi çalışanların parmak izini topluyor! Personel bu durumdan rahatsız!
Uşak Belediyesi çalışanları, bu dönemde ilginç bir baskıyla karşıya kaldı. Belediye yönetimi, çalışanların işe giriş ve çıkışları için parmak izi uygulamasını gündeme aldı. Çok sayıda personel bu uygulamadan rahatsız.
Editör: Ali ARASLI
Yorumlar