Küresel ölçekte pandemiye neden olan ve Türkiye’nin de yoğun bir şekilde mücadele ettiği koronavirüsün, iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir tehlike unsuru olduğunu ifade eden Ege İş Sağlığı ve Güvenliği OSGB sahibi ve A Sınıf İş Güvenliği Uzmanı Mesut Apaydın, Uşak’taki işletme sahiplerine ve yöneticilerine hayati uyarılarda bulundu.
İş sağlığı ve güvenliği alanında hizmet veren önde gelen firmalardan biri olan Ege İş Sağlığı ve Güvenliği OSGB sahibi ve A Sınıf İş Güvenliği Uzmanı Mesut Apaydın, koronavirüsün hayatın bir çok alanını olduğu gibi çalışma ortamını ve iş güvenliğini de olumsuz etkilediğini ifade etti.
Koronavirüsün insandan insana nefes veya dokunma yoluyla bulaştığını ve henüz her hangi bir ilacı ve aşısı bulunmayan hastalığın, ölümcül sonuçlar doğurduğunu dile getiren Mesut Apaydın, “Ölümcül bir hastalıkla tüm dünya karşı karşıya ve şu anda ortaya konan çabaların tamamı, koronavirüsün yayılımını minimum seviyeye indirmek ve ölüm oranlarını azaltmak içindir. Bu bağlamda, işletmelerimiz, çalışanları için gerekli önlemleri mutlaka almalılar. Çünkü çalışanların işyerinde koronavirüse yakalanmaları sonucu, vefat etmeleri durumunda, bu vakalara iş kazası prosedürü uygulanabilir. İş kazasından doğan sorumluluklar gereği, vefat edenin yakınına ölüm aylığı bağlanır. Ölüm aylıkları, sorumluluk ya da kusuru olan işverenlere rücu edilmektedir. Yani, işverenlerimiz bu noktada mutlaka tedbir almalıdır” dedi.
İŞVERENİN SORUMLULUĞU, İŞÇİ SERVİSE BİNDİĞİ ANDAN İTİBAREN BAŞLAR
İşverenin sorumluluklarının, çalışanların işveren tarafından sağlanan araca binmesiyle başladığını vurgulayan Mesut Apaydın, şöyle devam etti: “Bu sorumluluk, işini yaptıktan mesai sonrası, temin edilen servisten ininceye kadar sürer. İşçi, serviste dahi koronavirüse yakalanır ve bu tip bir vaka ölümle sonuçlarınsa, yine sorumluluk işverendedir. Bu bağlamda, sadece işyerlerinin temizliği, işçiye işletme sınırları içinde gerekli hijyenik malzemeleri temin etmek yetmez. İşveren, aynı zamanda işçileri toplu olarak taşıyan servin temizliğini sağlamalı veya hizmet aldığı servis şirketinden bunu talep etmelidir. Ayrıca servisteki oturma düzeni de ilgili bakanlıkların belirlediği kriterlere göre ayarlanmalıdır. Sosyal mesafe kuralı, çalışma sahasında ve serviste mutlaka özenle belirlenmelidir”.
Mesut Apaydın, koronavirüsle mücadele alınması gereken tedbirler kapsamında, isteyen tüm işverenlere gerekli bilgileri verebileceklerini ve bu konuda kurumsal internet siteleri http://www.egeissaglik.com/ üzerinden, gerekli bilgi akışının sağlandığını kaydetti.
Mesut Apaydın, işletmelerin uyması gereken kuralları, maddeler halinde şöyle sıraladı:
* SERVİS ARABALARI DEZENFEKTE EDİLMELİDİR.
* SERVİS ARABALARINA SOSYAL MESAFE UZAKLIĞINA GÖRE BİNİLMELDİR.
*ÇALIŞMA ORTAMINDA DA SOSYAL MESAFE VE TEMAS KRALLARINA UYULMALIDIR.
*YEMEKHANELERDE MESAFELİ OTURULMALI TEMASTAN KAÇINILMALIDIR.
*KİŞİSEL KORUYUCU KULLANIMINDAN TAVİZ VERİLMEMELİDİR.
*DEZENFEKTAN MUHTELİF YELERE KONULMALI VE KULLANIMI SAĞLANMALI