Davaya konu olan olay 2005 yılı Kasım ayında meydana geldi. Babası Selçuk Erkal’ın Urla İlçe Emniyet Müdürlüğüne getirdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elekronik Bölümü öğrencisi, şu anda 30 yaşında olan Celalettin E., kız arkadaşı Urla Lisesi 2’nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki Funda İşsiz’i bıçakla öldürerek cesedini kapalı olan bir otelin yakınındaki kullanılmayan binaya sakladığını itiraf etmişti. Binada yapılan aramada, çalışmayan bir derin dondurucuda 37 yerinden bıçaklanarak öldürülmüş genç kızın cesedi bulunmuştu. Celalettin E., cinayeti Funda İşsiz’in cep telefonunda bulduğu mesajlar üzerine, aldatıldığından şüphelenerek işlediğini öne sürmüştü.
Celalettin E., verdiği ifadesinde, "Önce ikimiz birlikte alkol aldık. Aşktan, evlenmekten bahsederken, tesadüfen cep telefonunda başka erkeğe yazılmış ’Bütün bedenimle senin olmaya hazırım’ mesajını gördüm. Bunun ne olduğunu sorduğum sırada birden gözüm karardı, önce tartaklayıp ardından da bıçakladım. Daha sonra cesedi saklayıp eve gittim. Bana olan bakışlarını unutamadığım için olayı babama anlattım. Aşkımın kurbanı oldum. Cinayeti daha önce seyrettiğim ’Testere’ filmindeki gibi işledim" dedi.
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2007 yılında görülen son davada sanık Celalettin E., ’cinayetin canavarca hisle işlendiği’ gerekçesiyle önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın yakınlarına olayı anlatıp polise teslim olması nedeniyle bu ceza ömür boyu hapis cezasına çevrildi. Yargılama sürecinde, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi de sanık Celalettin E. için ’cezai ehliyeti tamdır’ raporu verdi. Sanık avukatı, kararı temyiz etti.
Karar bozuldu
Temyiz üzerine Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını İstanbul Adli Tıp Kurumu raporunun eksik olduğu gerekçesiyle bozdu. Mahkeme 6 Ocak 2010 yılında eksikleri giderip önceki cezanın aynısını verdi. Sanığın avukatı kararı tekrar temyiz etti. Dosya ikinci kez Yargıtay’a gitti. Celalettin E.'nin avukatı dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne 2011 yılı Ocak ayında dilekçeyle başvurup, müvekilinin 5 yılı aşkın süredir tutuklu olarak cezaevinde bulunduğunu belirtti. Yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) tutukluk sürelerini düzenleyen 102’nci maddesinden yararlanmasını talep etti. Dilekçeyi yerinde bulan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 31 Ocak’ta Celalettin E.'yi tutuklu bulunduğu Uşak Cezaevi’nden tahliye edilmesi yönünde karar verdi. Celalettin E., yasa gereği cezaevinden tahliye oldu. Dava sürerken Funda İşsiz’in ailesi 200 bin lira manevi, 200 bin lira maddi olmak üzere 400 bin lira tazminat istemiyle Urla Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.
Editör: TE Bilişim