Uşak’ta öğrencilerin ve çalışanların yoğun bir şekilde tercih ettiği tabldot türü yemek fiyatları, son 1 ay içinde 20 TL civarında yükseldi. Uşak’ta lokantalar tarafından sunulan 3, 4 ve 5 çeşit yemek şeklindeki tabldot menü fiyatlarındaki yükselişler dikkat çekti. Çarşı ve kentin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren lokantalarda, daha önce 100 ila 120 TL civarında olan tabldot fiyatı, 120 ila 150 TL bandına çıktı. Buna göre bazı lokantalarda çift fiyat uygulaması da yapılıyor. Etli menü tercihlerinde fiyata 20 ila 30 TL ilave yapılıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz bir grup esnaf, artan gıda enflasyonunun bu duruma yol açtığını dile getiriyor. Fiyatların her geçen gün tırmandığını belirten lokanta esnafı, kentte vatandaşın tüketebileceği tavuk dönerin yarım ekmeğinin dahi 50 ila 60 TL aralığında satıldığını kaydediyor.
KIRMIZI VE BEYAZ ET FİYATLARI GİDEREK YÜKSELİYOR
Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının giderek yükseldiğini belirten bir grup esnaf, bu nedenle beyaz ve kırmızı etli menülerde ilave ücret alındığını aktarıyor. Bu uygulamanın her esnafta olmadığı ifade ediliyor. Esnaf, yaşanan durumu şöyle özetliyor:
“Yaşanan enflasyon ortamında en fazla fiyat artışı gözlenen ürünlerin başında gıda geliyor. Gıda fiyatları içinde de beyaz ve kırmızı etteki yükselişler dikkat çekiyor. Kıymanın kilosu 600 lira oldu ve beyaz et fiyatları da kırmızı etle paralel arttı. Bakanlığın ihracata kota uygulaması da belli bir yere kadar etkili oldu ve bu rakamlar bu şekilde gittiği için esnaf artık ne yapacağını da şaşırdı. Önceleri porsiyona 2 adet tavuk baget koyabiliyorduk. Şimdi 1 tavuk bagetten fazla ekleyemiyoruz. Sadece menüde bulunan etin fiyatı, maliyetin yüzde 30’na tekabül ediyor. Bunun içinde işçilik, diğer malzemeler, bağ-kur, kira ve diğer gideler de var. İşin içinden çıkmak çok zor ve buna rağmen esnaf kazancını en aşağı seviyede tutuyor. Ayakta kalalım, işçinin maaşını ödeyelim, dükkan sahibine borçlu kalmayalım. Bunlar bizim önceliğimiz.”
YAKINDA SEFER TASLARI TEKRAR YOĞUN BİR ŞEKİLDE KULLANILACAK
Bazı işyerlerinde günü noodle gibi hazırlaması kolay yiyeceklerle geçirenlerin sayısı da fazla. Öte yandan 2000’li yıllara kadar yaygın bir şekilde kullanılan sefer tasları, ilerleyen günlerde tekrar yaygınlaşabilir. Sefer tası kültürü, bir dönem Türkiye’de yaygın bir şekilde yer ediyordu. Çalışanlar, akşamdan kalma ve kokmayan yiyecekleri, küçük kaplara koyarak yanlarında götürüyor ve öğlen yemeklerini bu şekilde yiyordu.