Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, Eşme kiliminin kuşaktan kuşağa aktarılması için her yıl yapılan kilim festivalini bu yıl 24’üncü kez düzenlediklerini söyledi. Eşme kilimi hakkında bilgi veren Çetin, “Kilimlerimizdeki her renk ve motifte ayrı bir hikaye ve tarih saklıdır. En çok kullanılan renklerimiz olan yeşil muradı, mavi umudu, kırmızı sevgiyi ve mor da hüznü yansıtmaktadır” dedi.
Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, bu yıl Eşme’nin kurtuluşunun 100. Yılı ve 24’üncü Uluslararası Eşme Kilim Festivali’nin dolu dolu geçeceğini söyledi. Bu yıl ilçenin kurtuluşunun 100’üncü yılı ve festival kapsamında bir dizi etkinlik ve konser verilecek. 1 Eylül Perşembe günü başlayacak olan etkinlikler kapsamında ilçedeki işlek noktalar Türk bayraklarıyla donatıldı. Binlerce esnafa ve vatandaşa Türk bayrağı dağıttıklarını söyleyen Eşme Belediye Başkanı Hacı Mustafa Çetin, Uşak, ilçeleri ve diğer illerdeki vatandaşları 1ve 4 Eylül arasında Eşme’ye beklediğini söyledi. Festivalin ilk gününün Murat Başaran konseriyle başlayacağını belirten Hacı Mustafa Çetin, 2’inci gün Simge, 3’üncü gününde Uğur Işılak ve son gününde de Hande Yener’in bir konser vereceğini ifade etti. Etkinliklere geniş bir katılım beklediklerini belirten Çetin, “İlçemizin kurtuluşunun 100. Yılına özel bir dizi etkinlik ve konser yapacağız. Çocuklara yönelik etkinliklere imza atacağız. Onlar için oyun alanları oluşturulacak, hepsine birer bayrak hediye edeceğiz. Çeşitli etkinliklerimiz olacak ve Eşme kiliminin önemini onlara anlatacağız. Bu noktada etkinlikler boyunca çeşitli sergilerimiz olacak. Tüm vatandaşlarımızı bu sergilerimizde ağırlamak istiyoruz” dedi.
Eşme kiliminin yaklaşık 4 yıl önce Türk Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret olarak tescillendiğini ve bu konuda Uşak Valiliği, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ve Zafer Kalkınma Ajansı’nın katkılarının bulunduğunu belirten Çetin, bu sayede yöresel değerin koruma altına alındığını belirtti. Çetin, “Eşme kilimi, kendine özgü yapısıyla, Anadolu’nun bir çok bölgesindekine göre daha farklı bir anlayışla dokunuyor. Fakat önceleri köylerimizde kilim dokumacılığı daha yaygındı, son yıllarda bu konuda biraz daha azalma meydana geldi. Çünkü köylerimizde genç nüfus giderek azaldı. Elbette bunda teknolojik gelişmeler ve yaşam koşulları da belirleyici olmuştur. Biz Eşme Belediyesi olarak kilimimizin unutulmaması için bu festivalimizi her yıl düzenli olarak yaptık. Sadece pandemi döneminde, festivalimizi gerçekleştiremedik. Bundan sonraki yıllarda da festivalimiz devam edecek” dedi.
EŞME KİLİMİ KÖK BOYA İLE YAPILIYOR
Eşme kilimlerinin coğrafi işaret olarak tescillenen şekliyle dokunmasının belli şartlarının bulunduğunu ifade eden Çetin, şöyle konuştu: “Coğrafi işaret yöresel bir ürünü korumak için büyük önem taşıyor. Bu nedenle Eşme kilimi de coğrafi işaretle tescillenerek, kendine has dokusunu korumaya devam ediyor. Eşme kilimi, kök boyası, pastel renkli ipliklerle dokunması, iplerinin kadınlarımızın kirman ile eğrilerek hazırlanması ve ıstar adı verilen tezgahlarda dokunması nedeniyle, diğer Anadolu kilimlerinden belli noktalarda ayrılıyor. Eşme kilimlerinin en önemli özelliklerinden biri de kullanılan motifleridir. Çünkü kilimlerimizdeki her renk ve motifte ayrı bir hikaye ve tarih saklıdır. En çok kullanılan renklerimiz olan yeşil muradı, mavi umudu, kırmızı sevgiyi ve mor da hüznü yansıtmaktadır. Bu bakımdan kilimlerdeki desenlere dikkatle bakmak, onların taşıdığı değeri ve anlamı anlamak açısından son derece önemlidir”.
Eşme kilimlerinin Altınbaş, Albaş, Toplu, Takmak ve Namazlağı (seccade) modellerinin bulunduğunu dile getiren Hacı Mustafa Çetin, “Her modelin kendine has bir dokunuş şekli var. Dikdörtgen, altıgen ve üçgen desenlerin yanı sıra mihraplı ve mihrapsız olarak dokunan kilimlerimiz mevcuttur. Bu festivalde kilimlerimizi de sergileyeceğiz. Eşme kilimlerini gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
FESTİVAL PROGRAMINDAKİ KONSERLER ŞÖYLE:
1 Eylül 2022 Perşembe: Murat Başaran
2 Eylül 2022 Cuma: Simge Sağın
3 Eylül 2022 Cumartesi: Uğur Işılak
4 Eylül 2022 Pazar: Hande Yener