Ekonomi

Fiyatı ucuz diye zeytinyağı yerine zehir alabilirsiniz

5'lik tenekede 400 TL olan çakma Ayvalık zeytinyağları için mücadele başladı. Çakma Ayvalık yağına karşı Ayvalık Belediyesi ve TSO, suç duyuruları yapıyor.

Abone Ol
 Ayvalık soğuk sıkım zeytinyağı, Uluslararası Zeytin Hasat Festivali kapsamında görücüye çıktı. Piyasada en çok taklidi üretilen 3 üründen biri olan Ayvalık zeytinyağı için verilen yoğun bir mücadele var. Kilosu 300 TL civarında olan soğuk sıkım zeytinyağının çakması 5’lik teneke ve şişede 450 TL’ye satılıyor.
Ayvalık soğuk sıkım zeytinyağına coğrafi işaret alan Ayvalık Ticaret Odası, bu konuda yasal süreç başlattı. Çakma Ayvalık yağı genelde e-ticaretle satılıyor. Buna karşı suç duyurusunda bulunan Ayvalık TSO ve Ayvalık Belediyesi, üreticinin hakkını korumaya çalışıyor.
Ayvalık TSO Başkanı Ali Uçar, Piyasadaki Ayvalık soğuk sıkım yağı olarak ucuza satılan ürünler için uyardı. Ali Uçar, söz konusu ürünlerin büyük çoğunluğunun pamuk ve palm yağı olduğunu belirtti. Uçar, Ayvalık zeytin yağının çok az bir miktarının, koku verilmesi için çakma ürüne esans olarak konulduğunu kaydetti.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de taklit ve tağşiş Ayvalık zeytinyağının markaya gölge düşürdüğünü söyledi. Ergin, Bunlarla mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz, suç duyurusunda bulunuyoruz” dedi.
İLGİLİ HABER: 

TARİŞ ve Komili 5'lik teneke zeytinyağını en ucuz fiyata satan market

Ayvalık zeytinyağı en çok çakması yapılan 3 üründen biri!
Türkiye’de en çok taklit edilen 3 üründen biri Ayvalık soğuk sıkım zeytinyağı. Ezine peyniri ve Kars tulumuyla birlikte Ayvalık zeytinyağı taklit ediliyor. Ayvalık zeytinyağının çakmaları, piyasada 5’lik tenekede 400 ila 500 TL olarak satılıyor.
Yılda 6 bin ton üretimi yapılan orijinal Ayvalık soğuk sıkım zeytinyağının çakmaları ise 60 bin ton satıyor. Yani ürünün 10 katı kadar çakması piyasaya sürülüyor.
En çok çakma Ayvalık zeytinyağını satan mecralar ise, dev e-ticaret platformları. Aynı zamanda yol kenarlarında 5’lik pet şişelerde güneşe maruz bırakılarak çakma zeytinyağı satılıyor.
Çakma Ayvalık yağına karşı bir çalışma başlatan Ayvalık TSO, şu ana kadar 34’ün üzerinde suç duyurusunda bulundu. Çünkü piyasada; Akhisar, Mut, Milat, Edremit yağını, Ayvalık yağı diye satanlar var.
Zeytinyağı diye aldığınız ucuz ürünlerin çoğu palm yağı!
Konuyla ilgili görüştüğümüz Ayvalık Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Uçar, önemli açıklamalar yaptı. Piyasada bulunan ucuz zeytinyağlarına karşı uyaran Uçar, bunların sağlıklı olmadığını belirtti. Uçar, 5’lik tenekesi 430 TL olan yağın, büyük ölçüde palm, keten tohumu ve pamuk yağından oluştuğunu kaydetti.
Başkan Ali Uçar, tüketiciyi şöyle uyardı:
“Soğuk sıkım zeytinyağı fiyatı 300 TL civarındadır. Şu anda 1500 TL ve 2000 TL arasında 5’lik teneke yağ var. Burada taklit ve tahşiş sorunu yaşanıyor. Ucuza satılan yağlardan çok büyük derdimiz var. Bunların hiçbiri hakiki Ayvalık zeytinyağı değil. Karışım yağı, Ayvalık zeytinyağı diye satıyorlar. Sosyal medyada ve ticaret sitelerinde var bunlar. 34’e yakın suç duyurumuz var ve 25’in üzerinde taklit ve tahşişle ilgili şikayetimiz bulunuyor.”
Çakma yağların yöreye zarar verdiğini belirten Başkan Ali Uçar, şöyle devam etti:
“Üreticiye ve burada işini düzgün yapan firmalara da zarar veriyorlar. Ayvalık zeytinyağı, Ezine peyniri ve Kars tulumu en çok taklit edilen ürünler. Bizler hiçbir zaman için Milas veya Gemlik yağının taklidini görmedik. Burada 6 bin ton yağ çıkar ve nereden baksan 60 bin ton Ayvalık yağı satılır. Üzerinde Ayvalık 12. Kilometre yazıyor ve nereden 12. Kilometre? Bunların çoğu merdiven altı üretim. Bu uyduruk kişilerin sahtekarlıkla yaptığı işler var”.
Koskoca e-ticaret siteleri, çakma yağ satanlara yardım ve yataklık yapıyor!
Başkan Uçar, e-ticaret sitelerini yönetenlere de tavsiyelerde bulundu. Başkan Uçar, şöyle söyledi:
“E-Ticaret sitesi bunlara alet oluyorlar. Koskoca e-ticaret sitesini yönetenler var. Bunların rafına 450 liraya 5 litresi yağ koyuyor. Demiyorlar mı bunlara sen kimsin, bu nasıl bir yağ? Biz bunlara ihtar çektik. En ünlü yağ Ayvalık yağı ve marka olarak en değerli markalardan bir tanesi. Yurtdışından da tercih edilen gözde ürün. Diğer ürünleri dönüştürürken de Avyalık zeytinyağı koyuyorlar. Çünkü bu diğer yağı güçlendiriyor. Burada Delice tipi ağaç yapısı var. Edremit’in sofralık zeytini bizim de zeytinyağımız var. Allah vergisi bir durum bu.”
Orijinal Ayvalık yağını anlamak mümkün mü?
Başkan Uçar, “Halk orijinal Ayvalık zeytinyağını nasıl ayırt edecek?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Markalı ve coğrafi ürünlü işaretleri tercih edeceğiz. Bizim ürünlerimiz kalite kontrolden geçiyor. Yol boylarında pet şişelerden ürün almayacağız. Güneş gören ve saklama hatası olan ürünler kusurludur. Yağı bildiğimiz, mağazası ve dükkanı olan yerden alacağız. Mümkünse tadarak alacağız.
Ayvalık zeytinyağının erken hasadının yakıcılığı vardır. Yaklaştığı zaman çene altında yağ kokusunu almanız lazım. Zaten sahtekarlar koku için bunu esans olarak içine koyuyor. Çimen, yeşil domates, enginar kokusu var ve bu coğrafi işaretin ayrımı. Tüketiciler en basiti sabit adresten ve tadarak alsınlar”.
AYVALIK BELEDİYE BAŞKANI MESUT ERGİN:
“Ayvalık zeytinyağının markası, altın değerinde”
Hakiki Ayvalık zeytinyağı için mücadelenin en büyük destekçilerinden biri de Ayvalık Belediyesi.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, bu konuda mücadelenin devam ettiğini söyledi.
Yörenin adını kullanan çakma ürünlere karşı birlik çağrısı yapan Mesut Ergin, şu ifadeleri kullandı:
“Ayvalık zeytinyağının altınla yarışan altın değerinde bir marka olduğunu biliyoruz. Ayvalık adını kullanarak taklit ve tağşiş satışlar son dönemde oldukça arttı. Göreve geldiğimiz günden beri bunlarla mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Çakma zeytinyağı satanlara karşı suç duyurusunda bulunuyoruz. Tabii bu konuda bizim tek başımıza mücadeleyi sürdürmemiz mümkün değil. Üreticisiyle, tüketicisiyle bu mücadeleyi topyekün sürdürmemiz gerekiyor. Coğrafi işaretle ürünün tescillenmesi tek başına çözüm değil. Tesirli hukuki ve cezai yaptırımların takipçisi olabilmek daha da önemlidir. Bu nedenle birlik olmamız gerekiyor. Markalaşmadığımız için tağşişe maruz kalıyoruz. Kalitemize gölge düşüyor. Bu konuda mücadelemize kararlı bir şekilde yürütüyoruz.”
Belediye Başkanı Mesut Ergin, ata mirası zeytinlikler için de şu değerlendirmeleri yaptı:
“Topraklarımızda zeytin ağacımız, zeytinimiz ve zeytinyağımız her zaman var olmuştur. Nesillerden nesillere aktarılan çok önemli bir kültür mirasıdır. Atalarımızdan bize emanet edilen bu kültürel mirası aldığımız gibi, gelecekteki kuşaklara da öyle teslim edeceğiz. Şunu çok iyi bilmek gerekiyor; Ayvalık geçmişini zeytine borçludur. Geleceğe bırakacağı en büyük miras da yine zeytin ağacı zeytinyağı ve zeytindir. Zeytinyağımız Ayvalık mutfağında her zaman boş köşede değil midir? Zeytinyağı sadece koku değil, bir hayatın, bir kültürün sembolü değil midir?”.
HABER: ALİ ARASLI/// 
NOT: FOTOĞRAFLADAKİ ZEYTİNYAĞI ORJİNAL AYVALIK ZEYTİNYAĞIDIR
BAŞLIK, TÜKETİCİNİN BU KONUYA DİKKATİNİ ÇEKMEK VE KANDIRILMASINI ÖNLEMEK İÇİN BU ŞEKİLDE ATILMIŞTIR.