Uluyayla’da kayrak toprakta 2 katı verim alan köylü, Türkiye ve Avrupa’yı salatalık turşusuna doyuruyor
Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı Uluyayla köyünde, yılda 1000 ton yetişen salatalıklar, Türkiye ve Avrupa’daki sofralarda turşu olarak yerini alıyor.
2003’te Eşme Uluyayla köyünden Hasan Samer’in bu topraklarda daha iyi olacağını düşünerek ekmeye başladığı turşuluk salatalıkta, diğer köylere göre 2 katı verim alındı. Bölgede bir dizi inceleme yapan Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu ve dernek yöneticileri burada üretim hakkında bilgi aldı. UTKGD Başkanı Keyvanoğlu ve dernek yöneticilerine aktarılanlara göre, bölgede yıllık 1000 ton ürün alınıyor.
Eşme’nin Oymalı, Delibaşlı ile Merkez’e bağlı Sirge, Hisar ve Kısık köylerinde ekilen turşuluk salatalık, Eşme Uluyayla köyünde 2 katı çıkış yakaladı. Bu köylerde yoğun olarak yetişen kornişon üretimi, her yılın mart ayında fidelerin dikilmesiyle başlıyor ve temmuza kadar devam ediyor. Tam 100 gün devam eden üretim sürecinde, toplanan ürünler 3 boya arılıyor. Küçük boylar birinci, orta boylar ikinci ve büyük boylar da üçüncü olarak anılıyor. Boylara göre elekten geçen salatalıklar her akşam tüccarlara teslim ediliyor ve bu sayede yılda 1000 tonluk bir işlem yapılıyor.
SAMER, DİĞER KÖYLERE GÖRE BİRE BİR FAZLA ÜRÜN ALINDIĞINI TESPİT ETTİ
Bölgedeki üretim hakkında bilgi veren Hasan Samer, ilk ürünü aldığında dikkat çeken bir durumu fark etti. Diğer köylere nazaran bire bir daha fazla ürün aldıklarını gören Hasan Samer, kayrak kesmiği toprağından kaynaklanan bu fırsatı, yöre halkının geçinmesi için bir artıya çevirdi. Samer, her tarladan arzetyen uyuşundan alınan damlama su sistemi ile sulama yaptıklarını aktardı. Yöredeki en büyük sıkıntının çalışacak eleman olduğunu ifade eden Hasan Samer, Kula tarafından gelen yatılı veya taşımalı işçilerle yabancı işçilerin çalıştığını belirtti.
KEYVANOĞLU: BAZI KÖYLERDE TERSİNE GÖÇ BAŞLAMIŞ
Öte yandan köylerde çalışmalarının sürdüğünü kaydeden UTKGD Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, tersine göçün yöre yöre görüldüğünü ifade etti. Tütün, salatalık ve büyükbaş hayvancılıkla ilgili çalışmaları incelediklerini kaydeden Keyvanoğlu, Eşme Uluyayla köyündekine benzer bir şekilde tersine göç durumu yaşandığını belirtti. Eşme ve çevresindeki köyleri çalışmaya başladıklarını dile getiren Keyvanoğlu, bu konuda topladıkları verileri kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.