Karaoba, “Çölyak hastalarına daha uygun yaşam alanları sağlamak amacıyla; farklı sektörlerin ve kamu kurumlarının çözüm önerileri üretmesi, toplumda çölyak hastalığı ile farkındalığın arttırılması ve bu hastalığa maruz kalan vatandaşlarımıza yapılabilecek desteklerin artması ve çölyak hastalarının hayat kalitesinin yükseltilmesi amacıyla 20 Milletvekili arkadaşımın da imzaladığı Meclis Araştırma Önergemizi TBMM'ye sunduk.
Çölyak hastalığı ile mücadele ancak tüm paydaşların bir araya gelerek akılcı, gerçekçi ve doğru adımların atılmasıyla mümkün olacaktır. Vatandaşlarımız yalnız değil, her adımda onların yanındayız” dedi.
Karaoba, şöyle devam etti: “Çölyak hastalığının farkındalığının artırılması, erken teşhis ve günlük hayattaki bazı sektörlerin ve kurumların bu hastalığa karşı duyarlı olması tedavi açısından büyük önem taşımaktadır. Glutensiz yiyecek üreten şirketlere vergi indirimleri yapılması, çölyak hastaları için üretim yapan şirketlerin teşvik edilmesi, kamu kurumlarının gıda üreten alt kuruluşlarında glütensiz ürünlerin de mutlaka yer alması, yerel yönetimlerin sosyal tesislerinde glütensiz ürün bulundurma zorunluluğu, toplumda bu konuda gerçekleştirilecek iletişim ve farkındalık çalışmalarının arttırılması ve teşvik edilmesi hastalıkla mücadele noktasında oldukça önemlidir”.
Karaoba, “Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdar gibi gluten içeren tahıllara karşı bağışıklık sisteminin anormal tepki vermesiyle ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Çölyak hastalığına sahip bireyler gluten tükettiğinde, ince bağırsakları hasar görür ve besin emilimi olumsuz etkilenir. Bu durum, sindirim sorunlarından kronik yorgunluğa kadar geniş bir yelpazede sağlık problemlerine yol açabilir. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen bu hastalık, bireylerin yaşam kalitesini düşürmekte ve gluten içermeyen ürünlere yönelik büyük bir talep yaratmaktadır. Bu talebe yanıt vermek ve çölyak hastalarına daha uygun yaşam alanları sağlamak amacıyla farklı sektörlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının çözüm önerileri üretmesi, toplumda çölyak hastalığı ile farkındalığın arttırılması ve bu hastalığa maruz kalan vatandaşlarımıza yapılabilecek desteklerin ve çölyak hastalarının hayat kalitesinin yükseltilmesi amacıyla Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü 'nün 104 ve 105'inci maddeleri kapsamında Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ve teklif ederiz” dedi.