Prof. Dr. Soner Gökten, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin daha önceki dönemlerle karıştırılmaması gerektiğini ifade etti.
Paramedya TV'den Remzi Özdemir'e konuşan Prof. Dr. Soner Gökten, "Merkez Bankası Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek? Dolar, Borsa, Tahvil" hakkında 100 yıllık bilim kurulana değindi.
Şu hisse uçacak ve kaçacak şeklindeki yorumlarına itibar edilmemesini öneren Prof. Dr. Gökten, faiz indirimi kararının daha önceki dönemlerden farkını şöyle aktardı:
"Merkez Bankası'nın faiz indirimini, NAS ekonomisiyle karıştırmamak lazım. NAS ekonomisinde indirilen faiz sonucu negatif reel faiz oluştu ve faiz enflasyonun altında belirlendi. Bu yüzden borsa arttı ve bu yüzden konut, dolar arttı. Bugün faiz iniyor ancak, pozitif reel faiz korunuyor. Faiz enflasyonun üzerinde belirleniyor ve bu yüzden borsa artmayacak ve konut fiyatları reel anlamda artmayacak. Bu yüzden dolarda sıçrama olmayacak. Bunu anlatamıyoruz. Kendini ekonomist zanneden ve geçmişte hiçbir unvanı olmayan ve tek yaptığı spikerlik olanlar, faizle fiyat dengesini NAS tecrübesiyle yorumluyorlar".
DOLAR VE BORSA İÇİN NE ZAMANA KADAR BEKLEMEK LAZIM?
Prof. Dr. Gökten, borsa ve dolarla ilgili de önemli tespitler yaptı. Prof. Dr. Gökten, şöyle devam etti; "250 baz puan inse bile, jeopolitik ve ulusal riskleri bir kenara koyuyorum ve yüzde 50 bileşik bir faiz karşımıza çıkıyor. 2025'te yüzde 30'luk bir enflasyon beklentisi var ve sıkılaşma devam ediyor demektir. TL değerli olmaya devam edecektir. Para piyasası fonları TL'de kaldıkça kazandırmaya devam edecektir. Dolarda bir sıçrama Mart'ın sonuna kadar iddia ederim. Borsa'dan da bir şey beklemeyin derim. Borsa'da gene Mart'ın sonuna kadar hiçbir şey beklemeyin."
VATANDAŞA, 100 YILLIK ŞAŞMAZ YATIRIM ALGORİTMASINI ANLATTI
"2024'ün çok kötü gelecek olan finansalları olacak ve bunlar da gelecek. Daha bunları gördük mü? Küçük küçük bankalar primlenebilir. Trader şeklinde burada hareket etsinler ve üstüne yatmanın bir anlamı yok" diyen Prof. Dr. Gökten, şöyle konuştu:
"Sıkılaşma başladı faiz artıyor ve gireceğin yer TL mevduat ve para piyasası fonları yani faizden faydalanacaksın. Faiz düşüş trendine girmişse ve döngüsel trende girmişse düşüş, tahvil ya da borçlanma fonu. Türkiye'ye de 50-60 milyar dolarlık tahvilden para gelecek ve artık biz enflasyonda biz yüzde 30'un altına sarkmayı göreceğiz ve işte o zaman yavaş yavaş borsaya gireceksin. Bu kural 100 yıldır böyle ve bunu 1 yıldır diyoruz."