Uşak Ticaret ve Sanayi Odası, coğrafi işarete tescillenen kente özgü lezzetlerin üretim tesislerinin denetimini yaptırdı. Uşak Baklavası, Uşak Helvası, Uşak Gelin Helvası/Tatlısı ve Uşak Haşhaş Ezmesi coğrafi işaret denetimleri yapıldı
70 katlı yufkayla yapılan cevizli Uşak Baklavası, Uşak Helvası, Uşak Gelin Helvası/Tatlısı ve Uşak Haşhaş Ezmesi coğrafi işaret denetimleri yapıldı. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda görevli Özge Vural ve Abdullah Dalkıran, Uşak Üniversitesi’nden Dr. Berker Nacak, Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Özge Yoldaş denetimlerde bulundular.
Yapılan denetimler kapsamında; Aşıkoğlu Baklavaları, Kartaş Karamanlar, Öz Çiçekoğlu, Serdaroğlu Helva, Uslu Selim Gıda ve Ünaloğlu Helva yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, üretim metotları ve amblem kullanımına uygunluk denetlendi. Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S. Selim Kandemir, kentin lezzetlerinin özüne uygun olarak üretiminin devamını sağlayacaklarını kaydetti. Kandemir, “Uşak’ın eşsiz tatları, kalite standartlarıyla korunmaya devam ediyor. Uşak’ın geleneksel lezzetleri, titizlikle geleceğe taşınıyor. Odamız daha önce ilimizin lezzetlerinin tescillenmesi için bir dizi çalışma yaptı ve bu çalışmaların devamında da denetimler geliyor. Uşak Baklavası, Uşak Gelin Helvası/Tatlısı ve Uşak Haşhaş Ezmesi’nin özüne uygun üretilmesi için çalışmalarımız sürecektir. Denetimlerde görev alanlara teşekkür ediyorum” dedi.
UŞAK BAKLAVASI 70 KAT YUFKAYLA ÜRETİLİYOR
Öte yandan Uşak Ev Baklavası, Gaziantep’te üretilen baklavaya göre daha yüksek katlı yapılıyor. Uşak Şeker Fabrikası’nın pancar şekeri, ceviz ve 70 kat yufkasıyla kendine has bir lezzeti olan Uşak ev baklavası uzun süre dayanabiliyor. Uygun koşullarda 1 hafta boyunca bozulmayan Uşak ev baklavası, Uşak TSO’nun 4 yıl önce başlattığı girişimlerin sonunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Pancar şekeriyle yapılan Uşak ev baklavasının yufkaları; buğday unu, su, yumurta, tuz ve ay çiçek yağı ile hazırlanan hamurla elde ediliyor. Yufkaların kalınlığı ortalama 1,2 mili metre kalınlığında ve yaklaşık 160 santime çapında oluyor. 65 ila 70 yufkaya aralıklı olarak cevizler içi konuyor ve üzerine sade yağ dökülüyor. Baklava dilimleri de yaklaşık 5 santimetre oluyor. Piştikten sonra, Uşak şekeriyle yapılmış şerbetle tatlanan baklava birkaç saat sonra tüketilmeye hazır hale geliyor.