Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İç Ege, İç Anadolu ile Akdeniz ve Karadeniz’in iç kesimlerinde hafif ve yer yer orta kuvvette zirai don bekliyor. Meteoroloji, Uşak, Afyonkarahisar ve Denizli için de zirai don uyarısı yaptı. Yapılan uyarıda, zirai don hadisesinin bugün saat 23:00 ile yarın saat 09:00 arasındaki 10 saatlik zaman diliminde gerçekleşmesi bekleniyor.

Uşak'ta zorla oy tartışması! Uşak'ta zorla oy tartışması!

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇİFTÇİYE YAPABİLECEKLERİNİ SIRALADI

Meteoroloji’den yapılan uyarıya göre; çiftçilerin zirai don tehlikesine karşı tedbir alması gerektiği ortaya kondu.  Buna göre zirai donla pasif ve aktf olmak üzere 2 türlü mücadele yöntemi var. Pasif yöntemler, don olayından önce alınan uzun vadeli tedbirleri kapsıyor ve don riski taşıyan çukur bölgelerden uzak durulması, daha geç çiçeklenen veya dona dayanıklı bitki türlerinin tercih edilmesi, dikim zamanlarının doğru belirlenmesi ve toprağın verimli şekilde hazırlanması gibi önlemler öneriliyor. Uzmanlar, vadilerde veya alçak kesimlerde don boşlukları oluşabileceğini, bu nedenle üretim yapılacak alanların iklim ve topoğrafik özelliklerinin iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, "Ayrıca bitkilerin direncini artırmak için hava akımını engellemeyecek şekilde dikim yapılması, erken dikimden kaçınılması ve bitki hormonlarının kullanılmalı" dedi. 

DON OLAYINA KARŞI DOĞRUDAN MÜDAHALE

Aktif yöntemler ise don olayının hemen öncesinde veya sırasında alınan önlemleri kapsıyor ve bunların başında yapay sis oluşturma, havayı karıştırma, alanı ısıtma, yağmurlama sistemiyle sulama ve toprağın özel yöntemlerle hazırlanması geliyor. Suni sis, atmosfere yayılan ısı kaybını azaltarak bitkileri korurken; yağmurlama yöntemi, suyun donarken açığa çıkardığı ısıyla bitki yüzeyinin sıcaklığını donma noktasının altına düşürmemeyi hedefliyor. Rüzgar makineleri ve fanlar yardımıyla yapılan hava karıştırma yöntemi ise sıcaklık terselmesinin olduğu gecelerde etkili bir koruma sağlayabiliyor ve arazilerde küçük ısıtıcılarla sıcaklık yükseltilerek don tehlikesi azaltılabiliyor. Don riski yüksek dönemlerde, çiçeklenmeyi geciktirmek amacıyla ağaç diplerine kar veya buz yerleştirilmesi gibi yöntemler de uygulanabiliyor ve bu sayede olgunlaşan ürünlerin don riski yaşanmadan önce zorunlu hasatla toplanması da ciddi zararı önleyebilecek bir başka yöntem olarak öne çıkıyor.