Uşak’ta faaliyet gösteren altın madenine Yunanistan’daki vatandaşlar da tepki gösteriyor. Önceki gün EGEÇEP’in organizasyonunda, Türkiye ve Yunanistan’da eş zamanlı bir eylem yapıldı. Uluslararası protesto kapsamında, Uşak Kışladağ, İzmir Efemçukuru ile Yunanistan Selanik’te siyanürle madenciliğe karşı tepkiler dile getirildi.
Altına hayır, yaşama evet sloganıyla yapılan eylemde, şirketin Türkiye ve Yunanistan topraklarına zarar verdiği öne sürüldü.
Türkiye ve Yunanistan adına ortak bir açıklama yapan EGEÇEP Sözcüsü Bahar Okar, Türkiye’de 19’u aktif olmak üzere 22 altın madeni bulunduğunu kaydetti.
Kanadalı Eldorado Gold’un Türkiye’de Uşak Kışladağ ve İzmir Efemçukuru’nda altın madenleri bulunduğunu hatırlatan Bahar Okar, dikkat çeken bir ifade kullandı. Bahar Okar, 2006’da Kışladağ’da siyanür sızıntısı olduğunu ve 1500 kişinin zehirlendiğini ileri sürdü. Uluslararası şirketlerin hiçbir şekilde ceza almadığını aktaran Bahar Okar, şu ifadeleri kullandı:
“Bu Kanadalı şirketi kovmak, bölgeye verdiği zararı onarıp yeniden canlandırmak ve madencilikten uzak, insanları ve doğayı kârın üstünde tutan bir yön çizmek için mücadele ediyoruz”.
UŞAK KIŞLADAĞ’DA DEVASA BİR ÇUKUR OLUŞTURDU
Öte yandan Uşak’ta TÜPRAG Metal Madencilik tarafından işletilen Kışladağ altın madeniyle ilgili dikkat çeken bir durum da var. Maden gelmeden önce tepelik olan bölgede, şu anda devasa bir çukur oluşmuş durumda. Google Earth üzerinden çok net bir şekilde fark edilen devasa çukurun geçen süre içinde sürekli genişlemesi de dikkat çekiyor. Altın madenlerine bir grup çevreci karşı çıkarken, vatandaşa bu alanların bir iş sahası olduğu izlenimi de verilmiş durumda. Sadece Uşak nüfusunun 4’te 1’e yakınının TÜPRAG Altın Madenine işe girmek için CV bıraktığı da ayrı bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Altın madenlerinin devlete katkısı ise yüzde 2 il özel idaresine ve yüzde 2’de maliyeye şeklinde bir katkı olarak hesaplanıyor.
Bunun dışında altın madeni firması, Uşak Üniversitesi’ne yaptığı binalar, köylerdeki cami onarım ve inşaatları, sembolik hatıra ormanları ve “istihdam sağlıyoruz” sloganıyla kamuoyunun karşısına zaman zaman çıkıyor. Madende işe giren ve burayla ticaret yapanlar ise bu alanın ülke ekonomisi için olmaz olduğunu ileri sürerek, siyanürle altın madenciliğinin doğaya hiçbir zararının olmadığı kaydediyor.
Editör: Ali ARASLI