Eğitim

Uşak'taki işin magazinini anlattı! Uşak Üniversitesi öğrencilerine bakış açısı ne?

Ahilik kutlamalarını magazin olarak gören Esnaf Odası Başkanı Savaş, Uşak Üniversitesi ve öğrencileri için dikkat çeken ifadeler kullandı.

Abone Ol

Ahilik haftası hakkında konuşan Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Atalay Savaş, yapılan etkinliklerin işin magazini olduğunu belirtti. Esnaf Bakanlığı kurulmasının çok bir anlamı olmadığını dile getiren Savaş, Uşak ve diğer illerdeki üniversitelerin çok ileride olmadığını ifade ederek, “? Uşak Üniversitesi kuruldu ama üniversitelerin kendi yapmaları gerektiği işten ziyade, üniversitenin Uşak’a katkısına bakıyoruz” dedi.

Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Atalay Savaş, katıldığı bir TV programında ahilik kültürü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ahiliğin Osmanlı’nın son dönemlerine doğru değişime uğradığını dile getiren Atalay Savaş, “Osmanlı’da ahilik önemliydi ama geri sayım dönemiyle ahilik de geriye gitti. Ahilikten uzaklaşılmasında, 18. Yüzyılda, Avrupa’da başlayan sanayileşme etkili oldu. Ahilikte insan için çalışılıyor ve öbür dünya için yaptığı işler, bütün insanlık adına yapılıyor. Kapitalist  sistemde, ahiler artık bir araç haline geliyor. Üretimin bir parçası oluyor ve iş gücüne dönüşüyor. Kapitalist sistemin insana bakış açısından dolayı bir çok ahilik değerini yitirdik” dedi.

KUTLAMALAR İŞİN MAGAZİN KISMI

“Bunu bir haftalık kutlamalar ve 1 günlük etkinliklerle geri getirmek mümkün değil. Bu işin magazin tarafı. Ahiliğin günü olmalı ama bu bir süreç alır. Ahilikten uzaklaşılıyor ve uzmanlarla bu işin yapılması lazım” diyen Atalay Savaş, şöyle devam etti: “Bunun konunun uzmanları tarafından irdelenerek, üreten, sanatkar ve esnafla bu iş düzelir. Ahilik felsefesinden çok uzaklaşmışız. Kimseyi çocuğunuzu çırak yapın diye zorlayamayız. Zorlamakta bir yere varılmaz, eğitim sisteminden kaynaklanan bir durum var. Her anne ve baba çocuğunun beyaz yakalı ve temiz bir işi olsun ister. Herkes üniversiteyi bitirip beyaz önlük giyecek diye bir şey yok. Herkes beyaz önlük giyerse, arabayı kim tamir edecek? Bunun özendirilmesi lazım. Bu ilkokuldan başlar ve öyle bir eğitim sistemi kurulmalı ki, yeteneğine göre belirlenmeli. Çocuk hangi sanata yakınsa ona göre yönlendirilmeli. Sanayide ara eleman bulmak çok zor. Bunu devletin özendirmesi lazım. Bana göre önümüzdeki süreçte su tesisatçısı ve elektrikçi bir doktor kadar para kazanacak ve daha fazla da kazanma şansı var. Suyu döşeyecek ve arabayı tamir edecek insanlarda bilgi ve beceri ön plana çıkacak. Ailelerin istemesiyle olacak bir şey değil. Çocuk neye yatkınsa çocuk neye yatkınsa ona yönelecek. Çocukları sınav manyağı da yapmayız. Öğrendikleri bilgi ve becerileriyle hayatlarını kazanmaya çalışırlar.”

ÜNİVERSİTEYE, ÖĞRENCİ PARA HARCASIN GÖZÜYLE BAKTIK

Esnaf Bakanlığı’nın kurulmasıyla ilgili söylemlerin popülist olduğunu anlatan Atalay Savaş, “Esnaf bakanlığı kurmak çok önemli değil, çok fazla üniversiteye de gerek yok. Bakanlık bu esnaf ve sanatkardan ne bekliyor? Kuruldu bir bakanlık, ne olacak? Bugün Milli Eğitim Bakanlığı var öğretmenler çok mutlu? Üst kurulmadan altta bir çalışma yapılması lazım. Yukarıda bir bakanlık kurulacak ve biz şimdi genel müdüre bağlıyız. Bakanlık olsa ne olacak? Eğitimle bu işler olur, aşağının isteği doğrultusunda olur. Yasayla biz insanlara ne vereceğiz. Araba tamircisi, zaten ahilikte de var. Ben biraz popülist buluyorum. 2 milyon 400 bin civarında bir esnaf var ama bakanlık bana ne verecek?” dedi.

Üniversiteler hakkında bir değerlendirme yapan Savaş, “Uşak Üniversitesi kuruldu ama üniversitelerin kendi yapmaları gerektiği işten ziyade, üniversitenin Uşak’a katkısına bakıyoruz. Sokakta gezen çocuk para harcasın, evi kiraya tutsun, lokantada yemek yesin. Biz buna baktık ama üniversitenin dünya çapında ne kadar ileride olduğuna bakmak lazım. Çok ileride olduğunu sanmıyorum. Üniversiteler çoğaldı ve bu çocuklara yazık değil mi? Artık onlara esnaflığı öğretemezsiniz? Bu çocuklar başı boş sokakta, annesinin ve babasının eline bakıp harçlık almak zorunda kalıyor” ifadesini kullandı.